Postbank en ABN Amro mikpunt e-mailfraudeurs

Discussion in 'Nieuws' started by Gentle Giant, Aug 6, 2009.

 1. Gentle Giant

  Gentle Giant Giant Admin for a Day Staff Member

  wo 20 aug 2008

  Bart Mos

  LONDEN - Nigeriaanse oplichtersbendes, die de hele wereld bestoken met valse e-mails, werken in Nederland het liefst met bankrekeningen van de Postbank en ABN Amro. Het geld dat de criminelen weten af te troggelen bij hun slachtoffers, wordt verreweg in de meeste gevallen via betaalrekeningen van deze twee grootbanken weggesluisd.

  Dit meldt het Britse beveiligingsbureau Lucid Intelligence, na een diepgaand internationaal onderzoek naar e-mailfraude. Het beveiligingsbedrijf voorziet banken wereldwijd van informatie over rekeningnummers die door oplichters worden gebruikt, zodat de financiële instellingen hiertegen maatregelen kunnen nemen.

  Uit de databank van het bureau blijkt dat vooral Postbank (46 maal) en ABN Amro (32 maal) vaak gebruikt worden door de mailfraudeurs. Rekeningen van ING Bank (2) en Rabobank (6) zijn hierbij veel minder populair. Volgens de onderzoekers bankieren oplichters het liefst bij banken waar de controle minder streng is.

  Bij de ’Nigeriaanse’ fraude, die zijn naam dankt aan bendes die opereren vanuit of afkomstig zijn uit dit West-Afrikaanse land, worden slachtoffers per e-mail gouden bergen beloofd in verband met een erfenis of bijvoorbeeld de hoofdprijs in een loterij. Om voor het vaak enorm grote geldbedrag in aanmerking te komen, moeten door de gelukkige echter eerst enkele duizenden euro’s aan onkosten worden voorgeschoten. Vervolgens verdwijnen de oplichters spoorloos.

  ’Goed toeven’
  Volgens de Britse fraudespecialist Colin Holder, tot voor kort bij de Londense politie belast met de opsporing van dit soort zwendel, wemelt het in ons land van de Nigeriaanse criminelen die hun slachtoffers per mail proberen uit te kleden. „Het is voor deze Nigerianen goed toeven in Nederland. Voor het ontvangen van hun buit maken zij echter het liefst gebruik van bankrekeningen in andere landen dan waar zij zich zelf bevinden. Op die manier wordt de opsporing bemoeilijkt. Het meest populair zijn momenteel vooral Chinese, Spaanse en Britse bankenâ€, weet Holder.

  ABN Amro en de Postbank zeggen geen verklaring te hebben voor het grote aantal fraudeurs onder hun klantenkring. „Wij stellen precies dezelfde eisen als andere banken in Nederland om een rekening te kunnen openenâ€, aldus een zegsvrouw van ABN Amro. Volgens de woordvoerster gaat het soms ook om rekeningen van slachtoffers die zonder het te weten hun bankrekening ter beschikking stellen van de oplichters.

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/ru...nk_en_ABN_Amro_mikpunt_e-mailfraudeurs__.html
   

Share This Page