Spanje: Mariposa-netwerk

Discussion in 'Nieuws' started by Gentle Giant, Mar 4, 2010.

 1. Gentle Giant

  Gentle Giant Giant Admin for a Day Staff Member

  Spanje arresteert botnetbeheerders

  Mariposa-netwerk telt bijna 13 miljoen computers

  03 maart 2010 | Pieterjan Van Leemputten

  De Spaanse autoriteiten hebben drie mannen gearresteerd die ervan worden beschuldigd een gigantisch botnet te hebben gemaakt.

  Het netwerk bestond uit 12,7 miljoen computers. Het stal creditcard- en bankgegevens en infecteerde pc’s bij verschillende grote bedrijven en bij meer dan veertig banken.

  Het gaat om de beheerders van het botnet Mariposa, wat vlinder in het Spaans betekent. Het netwerk werd volgens nieuwsdienst AP voor het eerst in december 2008 opgemerkt. Daarna werd het een van de grootste in zijn soort.

  Mariposa verspreidde de Butterfly-worm via verwisselbare schijven, MSN Messenger en P2P-software. Het mikte vooral op Windows XP en oudere systemen.

  Normale mensen
  Volgens de Spaanse politie zijn de hackers geen ervaren programmeurs. Wel hebben ze contacten die dat wel zijn. “Ze zijn niet zoals de mensen van de Russische of Oost-Europese maffia die graag sportwagens, horloges en maatpakken hebben. Het meest schrikwekkende is dat het normale mensen zijn die veel geld met cybercriminaliteit verdienenâ€￾, zegt de Spaanse politie tegenover AP.

  De namen van de daders worden voorlopig niet vrijgegeven. De drie mannen kunnen tot zes jaar cel krijgen als ze worden veroordeeld voor hacking. Het botnet is niet langer actief.

  bron: ZDNet

  http://www.zdnet.nl/news/113442/spanje-arresteert-botnetbeheerders/
   

Share This Page