Dating scams

Mister X

Super Moderator
Eén van de bekende Nigeriaanse oplichtingstrucs wordt uitgevoerd via dating-sites.

De oplichter doet zich voor als persoon met een hoge sociale status, zoals een buitenlandse specialist of arts.

Door uitvoerige correspondentie wordt een vertrouwensband met het 'slachtoffer' gecreëerd en wordt het slachtoffer verliefd op de oplichter..
Na een paar goedkope cadeautjes gestuurd te hebben slaat hij toe...

Geld incasseren
Hij vertelt zijn slachtoffer dat de Nigeriaanse werkgever alleen maar uitbetaalt met Money Orders en dat hij die onmogelijk kan incasseren in Nigeria. De Money Ordersworden verstuurd naar het slachtoffer, met het verzoek deze te incasseren bij zijn bank. Daarna kan het geld via Western Union naar de oplichter verstuurd worden. Vaak zegt de oplichter er ook nog bij: "hou maar wat geld voor jezelf, je kan het goed gebruiken'.

Ongedekte cheques
Maar het slachtoffer komt bedrogen uit, want na een paar weken blijkt dat de cheques niet gedekt zijn. Het slachtoffer is dan verantwoordelijk voor het terugbetalen van het geld, omdat hij degene is die de cheque heeft verzilverd.

Russische huwelijkskandidaten
Zogenaamde Russische dames slaan ook hun slag via dating-sites. Ze bieden zichzelf aan als huwelijkskandidaat en benaderen het slachtoffer met onschuldige liefdesbrieven of mails. Zo zorgen ze ervoor dat het slachtoffer verliefd wordt..

Geldverzoeken
Maar dan beginnen de geldverzoeken..Ze verzinnen smoesjes dat graag naar Nederland willen komen en dus geld nodig hebben voor een ticket en visum. Ze kan haar internet niet meer betalen en heeft daarvoor geld nodig of een familielid of vriend is ernstig ziek en heeft geld nodig voor medicijnen. Op het moment dat het geld overgemaakt is verdwijnt de mooie Russin vrijwel meteen uit beeld..
 

Mister X

Super Moderator
Waar moet ik voor oppassen bij datingbureaus....

Waar moet ik voor oppassen bij datingbureaus, contactadvertenties en eerste kennismakingen met nieuwe dates?

Gepubliceerd op 19 mei 2008 14:55

Datingbureau: Vraag voordat u zich inschrijft bij een datingbureau altijd hoeveel mensen er ingeschreven staan en hoeveel dates u mag verwachten. Kunnen ze daar geen antwoord op geven, wees dan op uw hoede.

Advertenties: Als u in datingadvertentie ziet dat u moet betalen voor contact of een abonnement moet afsluiten, reageer er dan niet op. Voor u het weet zit u vast aan een sms-, telefoon- of internetabonnement. Pas op voor sms-dating, meestal betaalt u grof voor zowel de verstuurde als ontvangen sms'jes en komt u er moeilijk vanaf. En vaak sms't u niet met een leuke heer/dame, maar met een medewerker van een sms-dienst.

Date: Als uw date tijdens de eerste of tweede afspraak een zielig verhaal ophangt en om geld vraagt, ga daar nooit op in. Waarschijnlijk ziet u de persoon en uw geld nooit meer terug.

De video van deze uitzending van 13 Januari 2009 kunt U via deze link bekijken: http://www.opgelicht.nl/index.php?id=uitzendingen&itemUid=245

(c) www.opgelicht.nl
 
Last edited:
Top