Ghanese politie pakt Nederlands brein 419 zwendel

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Europeanen steeds vaker actief bij 'Nigeriaanse' oplichterij

17 november 2008 | Rowald Pruyn

De Ghanese politie heeft een 41-jarige Nederlander aangehouden die volgens een politiechef betrokken is bij het merendeel van de 419-fraudezaken in zijn land. Uit de arrestatie blijkt dat niet alleen sluwe Nigeriaanse oplichters achter de omvangrijke zwendel zitten.

Volgens de Daily Guide Ghana werd Joseph S. in de kraag gevat nadat hij zich voordeed als een Britse arts die land in Ghana wilde kopen voor de bouw van een privéziekenhuis. De verkoper kreeg argwaan toen de Nederlander zich halverwege bedacht en hem kanker genezende gingo-zaden aansmeerde.

Het bedoelde slachtoffer van de zwendel kocht met geveinsde interesse een proefpartij en stapte naar de autoriteiten. Bij het voltooien van de transactie werd de Nederlander aangehouden, samen met een 35-jarige Ghanese handlanger.

Frank Adu Pok, het plaatselijke hoofd van recherche, zegt opgelucht te zijn omdat Joseph S. betrokken is bij een groot deel van de 419-aangiftes die binnenkomen bij zijn divisie. Hij geeft aan dat de Nederlander getrouwd is met een Ghanese en al twintig jaar in het oostelijk deel van het Afrikaanse land woont. Pok beweert dat de man alleen naar de hoofdstad Accra komt om zijn slachtoffers geld te ontfutselen.

Geluk bij een ongeluk
Voor Frank Engelsman, wiens recherchebureau Ultrascan zich specialiseert in de bestrijding van 419-fraude, is de aanhouding van Joseph S. een "geluk bij een ongeluk." Hij bevestigt dat een toenemend aantal Belgen en Nederlanders zich bezighoudt met dit type oplichting, waarbij slachtoffers hun geld kwijtraken nadat ze zijn ingegaan op gouden beloftes over gewonnen loterijen, wonderzaden of geheime bankrekeningen van gevluchte dictators.

Engelsman ziet dat sinds 2005 steeds vaker Europeanen opduiken als betrouwbaar gezicht waar een Nigeriaanse 419-bende achter schuilgaat. En volgens de oprichter van Ultrascan zijn zij niet alleen lokaas. "Wij zien zowel Belgen als Nederlanders in Ghana die zich al langer dan twaalf jaar bezighouden met grote 419-fraudes waar miljoenen euro's mee gemoeid zijn", zegt hij.

Volgens Engelsman is het onwaarschijnlijk dat met de arrestatie van Joseph S. een rustige periode aanbreekt voor de bestrijders van 419-fraude in Ghana. Hij beweert dat duizenden Nigeriaanse oplichters opereren vanuit het land en een gedeelte van de plaatselijke internetcafés onder controle hebben.

bron: ZDNet

http://www.zdnet.nl/news/94661/ghanese-politie-pakt-nederlands-brein-419-zwendel/
 
J

Job

Guest
Frank Engelsman ?

Vraag me toch af waarom die Frank Engelsman altijd weer wordt geciteerd. De man is zelf een oplichter en hoaxer. Zijn 'recherchebureau' staat niet in de KvK ingeschreven en heeft geen vergunning van justitie. Maar ja, de media zijn kennelijk blij als ze weer een dokter Clavan hebben.
 
Top