Hjälp! Jag är indragen i ett bedrägeri och vet inte hur jag ska komma ur det!

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Är du utsatt för ett bedrägeri? Tror du att du kan vara det? Nedan finner du några typiska frågor och situationer som vi ska försöka besvara och beskriva efter bästa förmåga för att du ska kunna ta dig ut ur situationen.

Disclaimer: notera att alla här är frivilliga och att vi frivilligt delar med oss av vår tid. Vi ska försöka råda dig efter bästa förmåga men varje bedrägerisituation är unik. Svaren nedan är att betrakta som allmän information och förslag men du måste förlita dig på dina egna instinkter också. Du bör också be andra du känner, som familj och vänner, om råd. Vi gör det här som en service till allmänheten men olika lagar gäller i olika länder och vi känner inte till dem alla. Om du har en specifik fråga om en specifik situation, tag kontakt med någon av administratörerna och vi kommer att hjälpa dig efter bästa förmåga.

1. Jag tror jag svarat på ett bluffmejl. Är jag i trubbel? Svar.
2. Bedragaren svarade på mitt mejl. Vad gör jag nu? Svar.
3. Bedragaren fortsätter skriva. Hur får jag honom att sluta? Svar.
4. Bedragaren har min riktiga adress. Är jag i trubbel? Svar.
5. Bedragaren har mitt telefonnummer och ringer mig. Hur får jag honom att sluta? Svar.
6. Jag skickade bedragaren en kopia av mitt pass eller id-kort. Vad ska jag göra? Svar.
7. Jag skickade bedragaren information om mitt bankkonto. Vad gör jag nu? Svar.
8. Bedragaren satte in pengar på mitt konto. Är de mina? Svar.
9. Bedragaren skickade mig en länk till en webbsida för att öppna ett bankkonto. Ska jag göra det? Svar.
10. Bedragaren bad mig om mitt kreditkortsnummer och jag gav det till honom. Vad gör jag nu? Svar.
11. Jag skickade pengar till bedragaren. Kan jag få tillbaka dem? Svar.
12. Bedragaren vill skicka mig varor. Vad ska jag göra? Svar.
13. Bedragaren har skickat varor till mig. Vad gör jag nu? Svar.
14. Bedragaren har skickat mig en check eller betalningsanvisning. Vad ska jag göra med den? Svar.
15. Bedragaren skickade mig en betalorder. Vad gör jag med den? Svar.
16. Bedragaren skickade mig ett paket för vidarebefordran. Vad gör jag med det? Svar.
17. Jag mötte någon på nätet och han/hon älskar mig. Är det sant? Svar.
18. Min vän skickade mig en webkamera. Vad gör jag? Svar.
19. Ett företag/en person säger sig kunna hjälpa mig återfå pengar jag förlorat. Är det sant? Svar.
20. Ett företag utomlands vill hjälpa mig med visum för att arbeta i landet. Kommer de att göra det? Svar.
21. Jag ignorerar bedragarens mejl men får istället mejl som ser väldigt officiella ut. Vad ska jag göra? Svar.
22. Jag har fått ett e-mejl från en regeringsföreträdare. Läs mer
23. Jag har fått ett e-mejl eller ett telefonsamtal från en diplomat. Läs mer.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Jag tror jag svarat på ett bluffmejl. Är jag i trubbel?

Inte nödvändigtvis. Även om jag inte har någon statistik att luta mig emot så håller jag det för troligt att det bara är en chans på fem eller sex att bedragaren verkligen kommer att skriva tillbaka till dig. Det är mina egna erfarenheter.

Ibland besvarar bedragarna helt enkelt inte sina mejl. De kan bli upptagna med annat; de kan glömma lösenordet till sitt e-postkonto och bli tvungna att börja om; de kan också förlora sitt e-postkonto om den som tillhandahåller e-posttjänsten stänger ner kontot. Eller så är de helt enkelt inte intresserade av just dig.

Om du har svarat på ett möjligt bluffmejl behöver du inte oroa dig så länge du inte får något svar. Får du ett svar kan du markera mejlet som spam så att det studsar tillbaka om de försöker mejla dig igen. Om du kan kan du försöka få mejlet att studsa tillbaka till avsändaren. Vad du än gör, svara inte på mejlet. Släng det i papperskorgen och ignorera ytterligare mejl från bedragaren.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Bedragaren svarade på mitt mejl. Vad gör jag nu?

Det enklaste är att slänga mejlet och aldrig svara på det. Bedragaren kommer eventuellt att skicka dig fler mejl men så småningom kommer han att tröttna och strunta i dig. Bedragare letar efter villiga offer. Om du inte svarar på deras mejl kommer de att pröva lyckan någon annanstans.

Om du har ett Yahoo-konto, märk mejlet som spam och det kommer att förhindra att fler mejl från bedragaren någonsin landar i din inbox. Om du använder någon annan e-posttjänst som gör det möjligt för dig att studsa mejlet tillbaka till avsändaren, studsa tillbaka det till bedragaren.

Bara för att du får ett mejl från bedragaren så betyder det inte att du måste svara på det. Faktum är att du inte bör besvara det eftersom du kommer att lämna ut mer information än du tänkt dig. Och det är ingen idé att skriva till bedragaren och tala om för honom att han är en bedragare. Det vet han redan. Att tala om för honom att du vet att han är en bedragare ger ingenting. Motstå frestelsen att svara.

Släng mejlet, markera det som spam och öppna eller besvara det inte.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Bedragaren fortsätter skriva. Hur får jag honom att sluta?

Du kan inte få honom att göra någonting men du kan få honom att tappa motivationen.

Som ovan, så är det bästa att sluta läsa hans mejl. Markera dem som spam så att de studsar eller släng dem helt enkelt i papperskorgen. Om du inte svarar på mejlen kommer han förr eller senare att pröva lyckan på annat håll.

Läs eller svara inte på dem. Bedragaren kommer att locka, övertyga, skrämmas och till och med hota dig för att få dig att svara. Om du slänger mejlen så vill du inte ha något med honom att göra. Han kommer att bygga upp en historia för att få dig att svara. Kom ihåg, han vill stjäla dina pengar. Bästa sättet att behålla dina pengar är att ignorera honom. Och om bedragaren har ditt riktiga namn, din riktiga adress och ditt telefonnummer är det verkligen hög tid att sluta kommunicera med honom.

Bästa sättet att få honom att tappa motivationen är att inte svara.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Bedragaren har min riktiga adress. Är jag i trubbel?

Ja, det är ju inte bra men det är inte världens undergång. Om du besvarar hans mejl kommer du att avskräcka honom från att kontakta dig. Får du ett vanligt brev från bedragaren, kasta bort det. Eller ännu bättre, ta med det till polisen och låt dem ta hand om det.

Att lämna ut sin adress till en bedragare är, vilken anledningen än må vara, ingen bra sak att göra. Om du bor i Nordamerika kanske du tror att du är säker men kom ihåg att det finns gäng av bedragare/kriminella som opererar i Houston, Atlanta och Toronto. Vill de besöka dig kan de göra det och det är inte något du vill ska hända. Om du bor i Europa kanske du tror att du är säker men kom ihåg att det finns gäng av bedragare/kriminella som opererar i London, Madrid och Amsterdam. Vill de besöka dig kan de göra det. Om du bor i Asien kanske du tror att du är säker men kom ihåg att det finns gäng av bedragare/kriminella i Japan så du kanske inte är så säker som du tror.

Det viktiga är att sluta kommunicera med bedragarna. Säg ingenting till dem. Det finns inget du kan säga som kommer att göra saker och ting bättre. Du kommer bara att gräva ett ännu djupare hål till dig själv. Du kan, stryk under kan, vara i fara. Drabbas inte av panik, avbryt bara all kommunikation.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Bedragaren har mitt telefonnummer och ringer mig.

Hur får jag honom att sluta?

Det är inte så lätt men du kan få honom att tappa motivationen. Att inte svara i telefonen när den ringer är ett sätt, om än lite irriterande för vänner och familj. Ett annat sätt är att byta nummer. Du kan kontakta telefonbolaget och säga att du får irriterande samtal och att du vill byta nummer, om du bor i ett land där detta är lätt att ordna. Det är samma sak om du har en mobiltelefon, be operatören om ett nytt nummer. Vissa erbjuder nummerpresentation och då kan man avvisa samtal från oidentifierade nummer.

Kom ihåg att samtalen kanske inte kommer så långt bort ifrån. Bor du i Nordamerika kan du få ett samtal från en bedragare i Nordamerika. Bor du i Europa kan samtal komma från en mer närbelägen plats än du tror.

Bedragare älskar att få ditt nummer för det tycker om en personlig kontakt. Det är enklare för dem att lura av dig pengar om de kan tala med dig på telefon. Det är svårare att säga nej till någon på telefon.

I framtiden, lämna inte ut ditt nummer till någon förutom familj, vänner och folk på jobbet som du litar på.

Besvara inte samtalen, det kommer att få honom att tappa motivationen. Om du inte svarar i telefon kommer bedragaren så småningom att söka sin lycka på annat håll.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Jag skickade bedragaren en kopia av mitt pass eller id-kort.

Vad ska jag göra?

Vi hoppas att du inte gjort det. Tyvärr vet vi att folk gör det.

Det är inte bra att skicka en kopia på sitt pass till en bedragare. En sak de kan göra är att använda kopian som mall för att tillverka falska pass för att lura andra. Vårt subforum om pass http://antifraudintl.org/forumdisplay.php?f=13 är fullt av falska pass tillverkade från sådana mallar. Vårt subforum om ID-kort är fullt av falska Id-handlingar tillverkade utifrån mallar http://antifraudintl.org/forumdisplay.php?f=17

En annan sak bedragaren kan göra är att faktiskt använda ditt pass som sitt eget: kort uttryckt, han kan stjäla din identitet. Han kan sätta upp en e-postadress i ditt namn och använda ditt namn och pass för att lura folk. Du behöver verkligen inte problemet med att få ditt namn associerat med bedrägerier.

Vad du ska göra:
Om du har skickat en kopia på ditt pass eller ID-kort så ska du ta kontakt med den utfärdande myndigheten/organisationen så fort som möjligt. Berätta vad som hänt. I vissa fall kan du få ett nytt pass. Har du skickat en kopia på ditt körkort, försök skaffa ett nytt. Eller skaffa nytt av vad slags ID-handling det än rör sig om.

Om du får en ny ID-handling har du lärt dig att aldrig skicka en kopia av den till någon på nätet. Ingen legitim person frågar dig om en kopia på dina ID-handlingar. Det är det bedragare som gör.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Jag skickade bedragaren information om mitt bankkonto.

Vad gör jag nu?

Ojsan. Ja, som du kanske redan räknat ut så var det ingen bra idé.

Vad du ska göra:
För det första ska du omedelbart, liksom nu, idag, kontakta din lokala bank och tala om vad som hänt, att en bedragare har information om ditt konto. På så sätt kan banken hålla koll på ditt konto och ovanliga transaktioner av vilket slag det än kan vara.

Därefter ska du be om att få lägga upp ett helt nytt konto. Det kan vara lite av ett bekymmer eftersom du måste skaffa nya checkar, nytt bankomatkort etc men det bekymret är bättre än alternativet: att kanske få pengar stulna från ditt konto.

Kan bedragare verkligen stjäla pengar från mitt konto?
Ja, det kan de. Så fort de har ditt kontonummer är det möjligt för dem att få tillgång till kontot. De kan göra det långt bortifrån men det kan också hända att de har en vän som faktiskt jobbar i banken och som kan göra det.

Lämna aldrig någonsin ut uppgifter om ditt bankkonto till folk på nätet och särskilt inte till en bedragare, av vilket skäl det än må vara.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Bedragaren satte in pengar på mitt konto.

Är de mina?

Nej, det är de inte för pengarna kommer inte att vara länge på ditt konto.

Ibland lovar bedragarna att göra en överföring och skicka lite pengar som ett tecken på god vilja från deras sida. De vill visa hur "äkta" deras verksamhet är och hur uppriktiga de är. De vill trots allt skicka pengar till dig och de har ingen aning om vad du kan tänkas göra när du fått dem. Men... det finns egentligen inga pengar och om du försöker ta ut dem kommer du att upptäcka att det är förenat med problem. Pengarna på ditt konto kan kallas 'lockpengar' och används av bedragare: de visar upp en mindre summa för att övertyga dig om att du kan tjäna massor. I realiteten är de enda pengar som finns dina egna.

En bedragare kan också ha en vän i ditt område som kan överföra pengar från en check till ditt konto, återigen för att visa lite lockpengar. Fast pengarna kommer inte att vara kvar länge på kontot eftersom checken är falsk eller stulen. Ditt sald kan verka öka men det kommer inte att förbli så länge. I takt med att de blir mer sofistikierade kan vissa bedragare till och med ha en allierad på banken som kan ha tillgång till ditt konto och göra ändringar så att det verkar som om det gjorts en insättning och som om saldot ökat.

I en sådan situation bör du omedelbart kontakta banken och informera dem om vad som händer. Lita inte på bedragarens eller bedragarnas goda vilja. Berätta allt för banken och försök inte göra några uttag för all eventuell övertrassering av kontot är något du kommer att få ansvara för. Ingen annan.

Om du får pengar på det här sättet, se dem som "låtsaspengar" för det är vad de är. Du kommer inte att få dem, du kommer inte att få behålla dem och du kommer heller inte att få mer pengar i form av miljontals dollar av bedragaren.
_______________
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Bedragaren skickade mig en länk till en webbsida....

....för att öppna ett bankkonto. Ska jag göra det?

Nej. Du ska inte ens gå in på webbsidan eftersom det i 99.9999% av fallen rör sig om en falsk bank och en falsk webbsida. Det är kanske inte heller säkert att klicka på länken eftersom du inte har en aning om vad som händer om du gör det. Det är möjligt att det installeras små elaka saker på dina dator.

Det behöver inte sägas att du inte ska öppna ett konto i banken. Det enda du kommer att göra är att lämna ut en massa personlig information till bedragaren och den vill du inte att han ska ha tillgång till.

Skapar bedragare falska webbsidor?

Hela tiden. Vi har ett subforum (klicka här) där vi lägger in information om falska bankhemsidor i takt med att vi uppmärksammas på dem. Dessutom, personerna bakom Artists Against 419 är specialiserade på att döda falska bankers hemsidor.

Gå inte in på en bankhemsida som bedragare skickar till dig och försök aldrig öppna ett konto i en falsk bank.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Bedragaren bad mig om mitt kreditkortsnummer....

....och jag gav det till honom. Vad gör jag nu?

Det här är enkelt; du bör omedelbart, ungefär nu, kontakta kreditkortsföretaget (Visa, Mastercard, American Express, JCB etc) som utfärdade kortet. De har alla lokala eller avgiftsfria nummer du kan ringa. Numret bör stå på baksidan av kortet. Du bör göra detta för annars kommer bedragarna att börja använda ditt kort för att betala saker med. Det vill du inte bli ansvarig för. Det är lite samma sak som med ett förlorat eller stulet kreditkort. I det här fallet är det stulet fast du har kortet kvar.

Om du inte gör det, kommer bedragaren att belasta kortet upp till kreditgränsen. Ett exempel: låt oss säga att du har noll kronor på kontot men en kredit på 8000. Bedragaren kan belasta kontot med 8000 och det är du som kommer att vara ansvarig gentemot kontokortsföretaget. Du får betala den summan plus eventuella räntor. Så, bedragaren har just stulit mer än 8000 kronor av dig. Du kan också förlora din kredit. Och om du har ett kort med hög kredit så kan bedragaren ha mycket roligt med det. Du kommer inte att ha lika roligt.

Att skaffa ett nytt kort är inte särskilt roligt men det är bättre än alternativet ovan. Och i framtiden, lämna inte ut kreditkortsinformation över nätet till någon du inte känner eller litar på.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Jag skickade pengar till bedragaren.

Kan jag få tillbaka dem?

Det beror på. Bedragaren bad dig förmodligen skicka pengar via Moneygram eller Wester Union.

Om du har skickat pengar men bedragaren inte hunnit hämta ut dem så kan du kontakta MG eller WU och då bör du kunna få tillbaka pengarna. Leta i din lokala telefonkatalog efter ett kontor nära dig eller se efter om det finns ett telefonnummer på insättningskvittot.


Moneygrams hemsida är: http://www.moneygram.com/index.htm
Western Unions hemsida är: http://www.westernunion.com/info/selectCountry.asp

Om du har skickat pengar och bedragaren har hämtat ut dem så är de borta. Du kommer inte att kunna få tillbaka dem.

Om du gjort en penningöverföring från en bank till en annan så kan du be din bank stoppa överföringen och utbetalningen av pengarna. Så länge bedragaren inte tagit ut pengarna från sitt konto bör det vara möjligt att få tillbaka dem. Har han tagit ut dem så är de däremot borta.

I alla händelser, om du förlorar pengar bör du kontakta din lokala polis och anmäla saken. De bör åtminstone få veta vad som hänt. Det kan hända att de vill se kopior av emailen så skriv ut dem och ta dem med dig. De kan dessutom behöva all information som kan göra det möjligt att identifiera bedragaren.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Bedragaren vill skicka mig varor.

Vad ska jag göra?

Om en bedragare vill skicka något till dig så är det bästa du kan göra att vägra. Sedan bör du avbryta all kommunikation med bedragaren.

Om en bedragare vill skicka dig något så är risken stor att det rör sig om något som är stulet eller betalt med ett stulet kreditkort. Du kommer att få ta emot varor som möjligen är stulna och det är något du absolut inte ens bör tänka på.

Dessutom, för att kunna skicka saker till dig kommer bedragaren att vilja att du lämnar ut din adress och troligen också ditt telefonnummer. Om han inte redan har dess uppgifter så är det verkligen ingenting du vill lämna ut till honom. Det är inte information du vill att någon bedragare ska ha.

Om du befinner dig i en situation i vilken en bedragare vill ge dig något, oavsett vad det är, så är du på väg att dras in i ett bedrägeri och du behöver ta dig ur situationen snabbt. Det bästa sättet är att avbryta all kommunikation. Skaffa en ny e-postadress, ett nytt telefonnummer om det behövs men var snäll och avbryt all kommunikation med bedragaren. Och ta inte emot någonting från honom, inte ens blommor.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Bedragaren har skickat varor till mig.

Svaret är ungefär detsamma som ovan. Vad bedragaren än skickat sÃ¥ vill du inte ha det. Orsaken är enkel. Varorna är antingen stulna eller betalade med ett falskt kreditkort eller en falsk check. Det är ’heta’ (stulna) varor och det är inget du vill befatta dig med. Acceptera aldrig en försändelse eller varor frÃ¥n nÃ¥gon du vet eller misstänker är en bedragare.

Det kan hända att du ber bedragare att inte skicka dig något men de gör det ändå. Här är några förslag på vad du kan göra.

1. Om budfirman star vid din dörr med försändelsen, så är det bästa att vägra ta emot den. Om bedragaren får tillbaka sina varor, kan du alltid säga att budfirman drog tillbaka försändelsen eftersom den var bedräglig. Och säg sedan till bedragaren att aldrig någonsin skicka dig något igen. Om du gör det så kommer du inte att vara indragen i något som är brottsligt (ta emot stöldgods) och du kommer inte att få problem med polisen.

2. Om du har försändelsen men inte har öppnat den ännu, ring budfirman och be dem komma och hämta den. Se till att de märker den ”Ã¥ter avsändaren” och skickar tillbaka den. Om bedragaren kontaktar dig, säg att du inte kommer att ta emot nÃ¥got frÃ¥n honom och be honom att inte skicka nÃ¥got mer.

3. Om du har försändelsen och har öppnat den sÃ¥ kan du fortfarande kontakta budfirman och ordna sÃ¥ att de skickar tillbaka den. Säg att du misstänker att det rör sig om stulna varor och de kommer att förstÃ¥ och Ã¥tersända varorna till avsändaren. Om bedragaren kontaktar dig angÃ¥ende ”sina” varor, säg att du returnerat dem till budfirman och lÃ¥t honom reda ut det med den.

4 (a). Om du tagit emot en försändelse och öppnat den eftersom du inte visste vem den var ifrån så har du ett par olika alternativ. Du kan paketera om den, kontakta budfirman och returnera den till avsändaren. Om bedragaren frågar om försändelsen, säg att den aldrig levererades och be honom/henne ta upp det med budfirman.

4 (b). Det andra alternativet är att ta försändelsen till din lokala polis och ge den till dem, och berätta att du tror att det rör sig om stulna varor. Ta med ALLA dokument om frakten och ge dem kopior pÃ¥ e-post till och frÃ¥n bedragaren sÃ¥ att polisen förstÃ¥ att du inte haft för avsikt att ta emot stulna varor. Om du tar varorna till polisen, se om möjligt till att fÃ¥ ett kvitto pÃ¥ dem. Detta är viktigt eftersom om bedragaren frÃ¥gar om varorna sÃ¥ kan du tala om att de beslagtagits och till och med faxa ett bevis pÃ¥ detta (använd INTE en fax hemma eller pÃ¥ jobbet. GÃ¥ nÃ¥gon annanstans – en koiperingsfirma exempelvis – och gör det därifrÃ¥n). Du vill inte att bedragaren ska tro att du behÃ¥llit nÃ¥got han/hon skickat.

5. Om bedragaren skickat dig blommor, vägra ta mot dem om du kan. De har säkert betalats med ett stulet kreditkort.

Bedragaren kan anklaga dig för att ha stulit hans/hennes varor. Det är inte bra eftersom han/hon måste ha ditt namn och din adress för att kunna skicka varor till dig. Det betyder att en brottsling vet var du bor. Du kan tala om för bedragaren att du inte vill ha mer kontakt med honom/henne och att du vill att han/hon inte ska kontakta dig mer. Avbryt sedan all kommunikation med bedragaren. Läs inte mejl från honom, svara inte på telefonsamtal. Bedragaren kan hota med rättsliga åtgärder men det betyder ingenting. Han/hon är en brottsling och kommer inte att gå till polisen och berätta vad han/hon gjort. Om du returnerar hans varor kanske han/hon inte blir nöjd men kan åtminstone inte hävda att du inte är en ärlig person. Om du berättar att din lokala polis tagit varorna i beslag kan han/hon ta upp saken med dem.

Acceptera aldrig en försändelse eller varor från någon du vet eller misstänker är en bedragare.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Bedragaren har skickat mig en check eller betalningsanvisning.

Vad ska jag göra med den?

Det här är inte bra därför att, återigen, bedragaren har din adress. Om du vet eller misstänker att den person som skickade checken eller betalningsanvisningen är en bedragare så kan du vara säker på att checken är stulen. Vad du ska göra med checken eller betalningsanvisningen beror på var du bor.

Det är ett brott i i stort sett alla jurisdiktioner (delstater, provinser, länder) att lösa in en förfalskad eller stolen check eller betalningsanvisning. Beroende pÃ¥ var du bor, kan den lokala polisen vara mer eller mindre välvilligt inställd. I vissa länder vill man inte göra nÃ¥got för att dra till sig polisens uppmärksamhet, som att ta med sig en stolen eller förfalskad check in pÃ¥ en polisstation och ge den till dem. I sÃ¥dana länder är det bäst att göra sig av med checken för gott. En sak man kan göra är att skicka checken/betalningsanvisningen till den bank som utfärdat den och frÃ¥ga om den är äkta eller inte. Bankens namn och adress bör stÃ¥ utskrivna pÃ¥ checken/betalningsanvisningen sÃ¥ du kan helt enkelt stoppa den i ett kuvert och skicka den. Ett annat alternativ, om du misstänker att checken är stulen eller förfalskad är att om möjligt vägra ta emot den. Be ditt lokala postkontor märka den med ”Ã¥ter avsändaren” och skicka tillbaka den till bedragaren. Under inga omständigheter ska du försöka lösa in en stulen eller förfalskad check eller betalningsanvisning.

I andra jurisdiktioner och under förutsättning att din lokala polis är “användarvänlig” kan du ta checken eller betalningsanvisningen och ge den till dem, tillsammans med kopior pÃ¥ e-post frÃ¥n bedragaren om det är möjligt. Bedragaren kommer inte att vara glad men du kan alltid säga att polisen har checken/betalningsanvisningen och att det gÃ¥r utmärkt att reda ut saken med dem. Det kommer bedragaren inte att göra. En annan möjlighet är att helt enkelt vägra ta emot checken om du kan. Ã…terigen, försök aldrig lösa in eller betala nÃ¥got med en förfalskad eller stolen check/betalningsanvisning.

Andleningen till att du inte ska göra det är enkel: det är ett brott att göra det medvetet. Om du misstänker det minsta att det är något fel med checken/betalningsanvisningen, ta den till banken och förklara situationen för dem. Lös inte in den och sätt in pengarna på ditt konto och hoppas på det bästa. Eller ta den till polisen och förklara situationen för dem. Låt dem undersöka saken. Det är bättre för dig än alternativet, att du betraktas som medbrottsling. Då kan det sluta för dig som för stackaren i den här historien http://antifraudintl.org/showthread.php?t=714. Ett oskyldigt offer, men ändå en som hamnar i brottsregistret och måste dras med det resten av livet.

Om du fått en sådan check eller betalningsanvisning, löst in den och satt in den på ditt konto bör du omedelbart kontakta banken och tala om för dem att du misstänker att den var stulen eller förfalskad. De kan då spärra ditt konto så att dina medel inte är tillgängliga innan banken rett upp situationen. Bedragaren kommer att pressa dig att skicka pengarna men du kan helt enkelt förklara att banken spärrat ditt konto och att du inte har tillgång till det. Ännu bättre är att avbryta all kommunikation med bedragaren helt och hållet.

Om du fått en sådan check eller betalningsanvisning, löst in den och skickat pengar till bedragaren måste du omedelbart kontakta din bank och förklara situationen för dem. Berätta om checken/betalningsanvisningen, visa dem kopior på mejlen från bedragaren om du har sådana. Om, eller troligast när, checken/betalningsanvisningen studsar därför att den är stulen, bör banken vara villig att utarbeta någon slag återbetalningsplan för dig eftersom du kommer att ha ett stort minus på ditt bankkonto.

Om du får en check eller betalningsanvisning från en bedragare eller någon du tror är en bedragare, betrakta den som förfalskad eller stulen och som en check/betalningsanvisning som är potentiellt farlig för dig och handskas med den därefter.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Bedragaren skickade mig en betalorder.

Vad gör jag med den?

Svaret är i stort sett detsamma som ovan

Det finns en skillnad, dock. Bor du i USA och har fått en United States Postal Money Order som du tror är förfalskad eller stulen så vill du inte behålla den heller. Det är ett allvarligt brott. I det här fallet ska du ta med betalordern till närmaste postkontor och lämna över den till en United States Postal-inspektör. Tala om för inspektören att betalorderna kan vara förfalskad eller stulen och ta om det är möjligt med kopior på alla mejl från bedragaren

Om du har fått en betalorder du misstänker är förfalskad eller stulen och du redan löst in den på din bank så ska du omedelbart ta kontakta banken och förklara vad som hänt. De kan spärra ditt konto så att pengarna inte är tillgängliga innan banken rett ut situationen. Bedragaren kommer att försöka pressa dig att skicka honom pengarna men du kan helt enkelt upplysa honom om att banken spärrat ditt konto och inte vill ge dig tillgång till pengarna. Det bästa är att inte svara honom alls.

Om du har fått en betalorder du misstänker är förfalskad eller stulen och du redan löst in pengarna på din bank och sedan skickat dem till bedragaren så ska du ändå omedelbart ta kontakta banken och förklara vad som hänt. Berätta om betalordern, visa dem kopior på de mejl du fått från bedragaren, om du har sådana. Om och när betalordern studsar tillbaka som stulen eller förfalskad så bör banken vara villig att utarbeta en avbetalningsplan för dig eftersom du kommer att ha ett underskott på ditt konto.

Samma regel gäller här som ovan: får du en betalorder från en bedragare eller någon du tror är en bedragare, utgår ifrån att den är stulen eller förfalskad, betrakta pengarna som farliga för dig och vidtag lämplig åtgärd.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Bedragaren skickade mig ett paket för vidarebefordran.

Vad gör jag med det?

Om du har en försändelse eller varor som bedragaren vill att du ska skicka till honom eller en “vän” sÃ¥ är det bäst att ta dem till din lokala polis, under förutsättning att de är “användarvänlig”. Ta med kopior pÃ¥ email du fÃ¥tt frÃ¥n bedragarna och förklara för polisen vad som händer. Om de är ”användarvänliga” kommer de att vara hjälpsamma eftersom du rapporterar ett möjligt brott. Det är bättre för dig att själv rapportera detta till polisen än att polisen ska komma och leta efter dig efter att ha fÃ¥tt en anmälan frÃ¥n ett kreditkortsföretag eller en bank.

Om polisen i ditt land inte är “användarvänlig” sÃ¥ är det bäst att returnera paketet till var det nu än kom ifrÃ¥n. Öppna det inte, se till att det märks ’Ã¥ter avsändaren’ eller ’vägrat’. Tänk inte ens tanken att behÃ¥lla det: det är stulet gods.

Varför skulle en bedragare vilja att jag vidarebefordrar en försändelse till honom? Det är lite underligt.
Ja, till dess du ser det ur bedragarens synvinkel. Eftersom vad som än finns i paketet troligen är stulet så bidrar du med lite extra skydd till bedragaren. Om vad det än är har betalats på ett bedrägligt sätt så kommer polisen att leta efter den närmast berörda personen att arrestera och det är DU. De kommer inte att bry sig om att försöka få någon i ett land långt borta arresterad. Det har de inte tid och resurser till.

En annan orsak till att bedragare gör det här är att vissa företag inte är särskilt villiga att skicka nÃ¥gonting alls till vissa länder. Det beror pÃ¥ att dessa länder är kända för en extremt hög grad av korruption och, just det, bedrägerier. Affärer har gÃ¥tt i stöpet alltför mÃ¥nga gÃ¥nger. Om bedragaren skickat nÃ¥got till dig och du det sedan till bedragaren sÃ¥ ser det ut som om det kommer frÃ¥n en privatperson och inte frÃ¥n ett företag. ”Företaget” skickar nÃ¥got till dig och du bor troligen i ett land som det är ”säkert” att skicka saker till. Bedragaren fÃ¥r paketet och du fÃ¥r problem med polisen.

Om en bedragare ber dig vidarebefordra något till honom eller till en vän, gör det inte. Det är inte värt de problem du kan få.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Jag mötte någon på nätet och han/hon älskar mig.

Är det sant?

Om du är väldigt, väldigt, väldigt säker på den här personens identitet, 110% säker, så grattis. Du är en av många som funnit lyckan i cyberspace.

Om du inte är helt säker så läs vidare. Jag måste förbereda dig på att du kan komma att ta del av något som liknar den situation du befinner dig i. Du kan ha skickat pengar eller inte men den känslomässiga förlust du lidit kan vara än mer förödande än den ekonomiska. Jag måste också göra tydligt att vi inte är professionella rådgivare och vi kan inte göra mycket annat än att rekommendera dig att söka professionell hjälp på din ort om du känner att du behöver det.

Om du har sett någons profil på en dejtingsajt eller sajt för singlar kan det hända att du känner dig lite imponerad av den personen. Nätbedragare bokstavligen talat planterar profiler på otaliga dejtingsajter på jakt efter potentiella offer. De har inga preferenser med avseende på etnicitet, religion, ålder, kön eller sexuell läggning. De vill stjäla pengar.

Om en person kontaktar dig så är det rimligt att fråga om sådana saker som var de bor, vad de jobber med, vänner, fritidsintressen och så vidare. Om svaren börjar låta lite underliga så är det ett tecken på att du bör vara försiktig. Din magkänsla kanske säger dig det, lita på den.

Om du har träffat någon på en chat så blir det enklare att avgöra om det är något fel. Många bedragare älskar att använda Yahoo när de mejlar så de använder således Yahoo Instant Messenger för att chatta online. Om du chattat med någon på YIM, kanske du har märkt att de verkar försvinna ibland, nästan som om de lämnat datorn och gått någon annanstans. Det beror på att det är just vad de gjorde. Många bedragare arbetar utifrån fasta manuskript och kommer ibland inte ihåg vad de ska skriva härnäst. De blir tvungna att vända sig till en mer erfaren bedragare för att kolla med honom.

Oftast när du har med en bedragare att göra så kommer du att upptäcka att deras historier är likartade: en ingenjör (de älskar ingenjörer) från New York eller Florida (de älskar de båda delstaterna) som jobbar i Afrika (men bara tillfälligtvis). De är änklingar, har ett barn, två barn, ett sjukt barn, ett barn som inte är sjukt. När du börjar chatta med dem kommer du kanske också att upptäcka att deras ålder växlar: de är 36 år, nej vänta, 44, nej, 45. Om du stöter på någon som beter sig så här, så har du att göra med en bedragare. Det bästa är att inte chatta mer med dem utan ignorera dem. Svara inte på chatmeddelanden eller mejl.

Om de hänvisar dig till en profil och du tar en titt på den så kan den verka underlig. Kolla noga saker som längd, ålder, inkomst, utbildning. Låter det rimligt? Om du chatter med dem och de säger att de är från New York eller Stockholm (och du känner till New York och Stockholm), ställ några frågor. Är svaren fel? Ibland säger de sig vara amerikaner som vuxit upp i Europa och därför kan de inte svara på de där frågorna om Amerika. Det är ett annat kännetecken för en bedragare.

Om du fortsätter chatta sÃ¥ kommer det sÃ¥ smÃ¥ningom att bli sÃ¥ att det där barnet – eller barnen – kommer att bli väldigt sjukt, antingen i USA eller i Afrika. Din vän kommer att vara i besittning av betalorder (pÃ¥ stora belopp) men kommer att säga till dig att han/hon inte kan lösa in dem (finns det inga banker i Afrika? Det är klart att det finns). Om personen ifrÃ¥ga verkligen har en betalorder sÃ¥ har han/hon inga problem att lösa in den i en legitim afrikansk bank. Men du har att göra med en bedragare och de hÃ¥ller sig borta frÃ¥n banker därför att banker kräver riktiga identitetshandlingar. Bedragaren kommer att vilja skicka betalordern till dig, att du ska lösa in den pÃ¥ banken och sedan skicka huvuddelen av pengarna till honom/henne via Western Union eller Moneygram. Här ska du helt enkelt vägra göra detta, av tvÃ¥ skäl. För det första kommer det att visa sig att betalordern är förfalskad och du kommer att fÃ¥ svÃ¥ra problem om du gÃ¥r med pÃ¥ att lösa in den. För det andra kommer du att avslöja din adress för bedragaren och det är inte nÃ¥got du vill göra (se svaren pÃ¥ frÃ¥gorna om checkar, betalanvisningar, betalorder etc).

En annan taktik bedragaren använder är fråga efter din address så att han/hon kan skicka blommor eftersom han/hon älskar dig så mycket. Återigen, det är inget du vill göra eftersom du då lämnar ut din adress till bedragaren. Dessutom kommer de där blommorna att vara betalda med ett förfalskat eller stulet kreditkort. En trevlig gåva, de där blommorna, men du behöver inte problemen. Det är också möjligt att han/hon vill skicka en fin present eftersom han/hon älskar dig mer och mer för varje dag som går (de trycker på alla de rätta romantiska knapparna). Du vill verkligen inte ta emot vad det än är bedragaren skickar till dig (se svaren ovan om att ta emot varor).

Det är också möjligt att bedragaren helt enkelt bara ber dig skicka pengar genom, just det, Western Union eller Moneygram, därför att _______ (fyll i själv). Bedragaren kommer att spela på din medkänsla eftersom han/hon inte har några pengar och behöver din hjälp. Om du älskar mig, älskling, hjälp mig! Du måste bryta precis här. Din bedragare har säkert berättat att han/hon jobbar på ett stort företag: om han/hon verkligen inte har några pengar kommer företaget att hjälpa till. Det är inget du behöver göra. Du har att göra med en bedragare och det bästa du kan göra är att helt enkelt sluta.

Om du kommit sÃ¥ här lÃ¥ngt kanske du säger till dig själv: ”Oh nej! Det här är jag!” Vi hoppas att du inte befinner dig i den situationen men om det är sÃ¥ eller om du skickat pengar eller tagit emot en betalorder frÃ¥n bedragaren, sÃ¥ finns det nÃ¥gra förslag ovan. Men det värsta kommer att vara hur du känner dig. Det viktigaste är att du inte ska ta pÃ¥ dig skulden: ”Hur kunde jag vara sÃ¥ dum?” Du är inte dum. Du har rÃ¥kat in i nÃ¥got som du inte varit med om förut och du vet inte hur man kommunicerar med en bedragare (det är kanske därför du hittat hit). Det bästa vi kan göra är att rÃ¥da dig att avbryta all kommunikation med bedragaren och visa pÃ¥ möjligheter till hjälp om du behöver det, rÃ¥dgivning eller bara känslomässigt stöd. Om du behöver professionell hjälp (jag upprepar detta, upprepar detta) sök det pÃ¥ den plats där du bor.

Vi hoppas givetvis att du aldrig kommer att befinna dig i en sådan situation. Men, om du gör det, hur mörkt det än verkar för tillfället så kan du ändå gå stärkt ur den och lära något av den. Vi hoppas givetvis att du kan komma dithän. Att lära sig mer är ett sätt. Om vi kan hjälpa dig ytterligare genom att hänvisa dig till andra sajter, tveka inte att kontakta oss. Det är därför vi är här.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Min vän skickade mig en webkamera.

Vad gör jag?

Svaret här är ungefär detsamma som för 13 och 14 (att ta mot varor): du vill inte ha den där webkameran. Det är fullt möjligt att den betalats på bedrägligt sätt och det är något som du inte vill ha något att göra med

En ny vändning i varubedrägeriet är att en dejtingbedragare skickar webkameror till en ”vän” (du), ofta kvinnor, för att kunna chatta bättre. Och dejtingbedragare vet hur en slipsten ska dras.

”Ã…h, älskling, jag vill bara höra din vackra röst. Ã…h wow, älskling du ser verkligen bra ut. Du är snygg älskling, Ã…h wow, Ã¥h älskling, jag är kär. Kan du inte visa mig lite mer? Mer, ååh, älskling, mer…ja, mer. Kom igen älskling, ingen tittar, det är bara du och jag. Du älskar mig väl, eller hur? Jag älskar dig. Mer..mer, Ã¥h ja älskling, jag är sÃ¥ upphetsad…och…”

…och din vän är fullt upptagen med att ta göra screenshots av alla de fina bilder du just poserat för och sparar dem pÃ¥ sin dator. SÃ¥, om nÃ¥gon har bilder pÃ¥ dig pÃ¥ vilka du är naken eller halvnaken i sin dator sÃ¥ kan det om du har tur inte bli sämre än att han har dem kvar i sin dator. Har du otur sÃ¥ kan han dela med sig av dem med sina vänner och bilder av dig börjar dyka upp överallt pÃ¥ nätet. Än värre, din ”vän” kan vända sig emot dig och kräva att du sänder ett visst antal dollar till honom, annars kommer han att sprida bilderna pÃ¥ nätet tillsammans med ditt namn och skicka kopior till alla du och han känner.

Bortsett frÃ¥n den finansiella skada du kan lida sÃ¥ kan det vara förödande att inse att din “vän” bara är en simple bedragare och utpressare. Och som du troligen är medveten om sÃ¥ innebär det faktum att du betalar utpressaren pengar knappast slutet pÃ¥ det hela: han har hittat en guldgruva (dig) och han kommer att skinna dig pÃ¥ varje krona du har. Du kommer att betala och betala…och det finns dessutom värre saker han kan göra med din bild i ett litet trevligt bildbehandlingsprogram.

Om du finner dig indragen i ett bedrägeri så finns det fortfarande ett antal saker du kan göra. En är att aldrig skicka pengar till bedragaren/utpressaren för det kommer inte att lösa problemet. Det finns också några råd till offer för dejtingbedragare ovan. Om du befinner dig i Nordamerika så är det nu det är dags att kontakta polisen. Du kan börja med att lämna en rapport till Internet Crime Complaint Center (som sköts av FBI) för att undersöka cyberkriminalitet http://www.ic3.gov eller om du är i Kanada, rapportera till R.C.M.P på http://www.rcmp-grc.gc.ca/. För ytterligare polisiära resurser, se vår sektion om polislänkar http://antifraudintl.org/forumdisplay.php?f=43). Under förutsättning att de är användarvänliga, rapportera sedan till din lokala polismyndighet.

Om din mamma nÃ¥gonsin sade “prata aldrig med främlingar” till dig när du var liten sÃ¥ gäller idag att “ta aldrig emot en webbkamera frÃ¥n en främling”, oavsett hur mycket de bedyrar att de älskar dig.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Ett företag/en person säger sig kunna hjälpa....

....mig återfå pengar jag förlorat. Är det sant?

Det finns tvÃ¥ scenarion här och svaren är “inte särskilt troligt” och ”absolut inte”

I det första scenariot kan du ha blivit kontaktad av någon som säger att han/hon kan hjälpa dig att återfå pengar du förlorat i ett bedrägeri. Det finns företag som påstår att det kan göra detta. De kan vara helt legitima men jag kan inte tala utifrån någon personlig erfarenhet. Vad jag däremot vet är att de kommer att kräva dig på en viss procent av den summa de hjälper dig återfå, om vi nu förutsätter att verkligen KAN återfinna pengarna. Problemet för dem är att för att de ska kunna hjälpa dig att återfå några pengar alls så måste det finnas pengar. Det betyder att någon finansiell eller rättslig organisation måste ha beslagtagit någon form av tillgångar från en bedragare och att de dessutom måste vara villiga att låta dessa tillgångar återgå till offren om dessa kan leda sina krav i bevis.

Dessa tillgÃ¥ngar kan vara kontanter eller en bil, ett hus etc, alltsÃ¥ likvida medel som lätt skulle kunna omsättas i pengar genom en försäljning. Om det inte finns nÃ¥gra tillgÃ¥ngar sÃ¥ finns det inga pengar och du kommer inte att kunna Ã¥terfÃ¥ nÃ¥gonting oavsett vem som utför grovjobbet Ã¥t dig. 100% av ingenting = ingenting. 75% av ingenting är fortfarande ingenting. SÃ¥ ett företag som pÃ¥stÃ¥r sig kunna hjälpa dig Ã¥terfÃ¥ förlorade pengar är ett som du kan behöva undersöka lite närmare själv. Du bör kolla det grundligt innan du gör affärerer med det. I det här fallet är svaret pÃ¥ frÃ¥gan ”kan de?” den följande: det är inte särskilt troligt.

Det andra scenariot är ett riktigt dÃ¥ligt. Om du har fÃ¥tt ett mejl frÃ¥n nÃ¥gon som pÃ¥stÃ¥r sig arbeta för en statlig agentur i Nigeria eller nÃ¥gon annanstans sÃ¥ har du fallit offer för ett ”money recovery scam” – en möjlig svensk översättning är ’penningräddningsbedrägeri’. I det här fallet kan det vara sÃ¥ att du skickat lite – eller mycket – pengar till en bedragare och att det är samma bedragare som efter sex mÃ¥nader kontaktar dig igen för att stjäla mer pengar. Det beror pÃ¥, Ã¥terigen, att detta är ett förskottsbedrägeri eller ’advance fee scam’. Dessa ”regeringsföreträdare” kommer att komma upp med en massa juridiska saker, be dig betala för det och det och i slutändan kommer du bara att ha betalat mer pengar till bedragarna. Mejlet du fÃ¥tt kan till och med lÃ¥ta lite skrämmande frÃ¥n en juridisk synpunkt. Det kan verka som att DU gjort nÃ¥got olagligt. De vill skrämma dig att svara eller väcka en falsk förhoppning om att du kan fÃ¥ tillbaka dina pengar. Det kan du inte. I det här fallet är svaret pÃ¥ frÃ¥ga ”kan de?” snarare: absolut inte.

Om du fÃ¥r ett sÃ¥nt här mejl och inte vet om det är pÃ¥ riktigt eller inte sÃ¥ kan du posta det I vÃ¥rt ‘Är det ett bedrägeri/Is this a scam?” forum sÃ¥ kan vi ta en titt pÃ¥ det. Jag är ledsen om jag lÃ¥ter som en riktig olycksfÃ¥gel men chansen att Ã¥terfÃ¥ pengar du skickat till en bedragare är nästan obefintlig. Vi är ledsna över att du förlorat pengar men de är borta och du mÃ¥ste gÃ¥ vidare i livet. Gör dig inga förhoppningar för du kanske bara blir bränd en andra gÃ¥ng och det är inget du vill ska hända.
 
Last edited by a moderator:
Top