Hoogste boete ooit voor thuiswerkspammer

Miyuki

Administratrix
Staff member
Gepubliceerd: Maandag 19 mei 2008
Auteur: Tom Sanders

De Opta heeft twee spammers een boete van 510.000 euro opgelegd voor berichten die thuiswerk beloofden, maar in werkelijkheid bellers via 0900-nummers aan het lijntje hielden.

De boete is de hoogste spamboete uit de geschiedenis van de telecomwaakhond, zegt een woordvoerdster. De boete viel extra hoog uit omdat de spammers waarschuwingen in de wind sloegen.

De bedrijven Abodata VOF, HPT Development BV en World License hebben naar schatting zo'n 1,7 miljoen euro verdiend aan de oplichting met de 0900-nummers.

Zij hebben zo'n 4,5 miljoen spamberichten verstuurd die thuis werk beloofden. Geïnteresseerden konden meer informatie inwinnen bij een 0900-nummer, maar stonden daar vervolgens minutenlang in de wacht, of werden door speciaal daartoe geïnstrueerde telefonistes zo lang mogelijk aan de lijn gehouden.

Behalve via spam-berichten, werden de nummers ook via advertenties op onder meer Marktplaats en bordjes op lantaarnpalen onder de aandacht gebracht. De boete heeft uitsluitend betrekking op de omzet die is toe te schrijven aan de spam-berichten. "Wij kunnen ze alleen beboeten voor het feit dat ze ongevraagd elektronische berichten hebben gestuurd," zegt de woordvoerdster.

Abodata VOF en HPT Development zijn volgens gegevens van de Kamer van Koophandel beide op hetzelfde adres in Breda gevestigd, en zijn inmiddels failliet verklaard. Een telefoonnummer dat op hetzelfde adres is geregistreerd, wordt niet beantwoord.

De spam werd voor het eerst in 2004 verzonden, waarna de telecomwaakhond in 2005 een waarschuwing heeft afgegeven. Vorig jaar juni heeft er daarop een inval plaatsgevonden in de woning van twee individuen. Toen is tevens een gesprek gevoerd met het tweetal. De aangeklaagden hebben daarna verder contact geweigerd.

Naast de boeteoplegging heeft Opta tevens bij de politie aangifte gedaan.

http://webwereld.nl/nieuws/51122/hoogste-boete-ooit-voor-thuiswerkspammer.html
 
Top