Har du fått ett konstigt mejl? Tyckte du att det var något underligt med det? Ja, det finns några frågor du kan ställa dig för att kontrollera saken och de frågorna hittar du nedan.
Svarar du ja på en av frågorna kan det vara så att du fått ett bluffmejl.
Svarar du ja på två av frågorna är det troligt att du fått ett bluffmejl.
Svarar du ja på tre eller fler av frågorna så har du fått ett bluffmejl. Och tänk dig, du listade ut det själlv (fast kanske med lite hjällp).
1. Har du fått ett mejl som verkar konstigt eller ovanligt? Ja.
2. Har du fått ett e-mejl från någon du inte känner? Ja.
3. Tilltalas du i mejlet bara med ”Dear Friend”, ”Dear Sir/Ma’am” eller ”Greetings”? Ja.
4. HAR DU FÅTT ETT MEJL SKRIVET BARA MED STORA BOKSTÄVER? Ja.
5. Har du fått ett mejl skrivet på dålig engelska/svenska? Ja.
6. Är avsändarens namn annorlunda eller ovanligt? Ja.
7. Har du fått ett mejl från någon som använder en gratis e-posttjänst som Yahoo eller Hotmail? Ja.
8. Ombeds du i mejlet svara till en annan e-postadress, kanske tillhörande en annan gratis e-posttjänst? Ja.
9. Har du fått ett mejl i någon annans namn? Ja.
10. Har du fått samma mejl från två olika e-postadresser? Ja.
11. Har du fått samma mejl upprepade gånger under flera dagar? Ja.
12. Innehåller mejlet en adress som verkar konstig eller till och med falsk? Ja.
13. Har du fått ett mejl som berättar att du just vunnit på ett lotteri som du inte köpt en lott till? Ja.
14. Har du fått ett mejl i vilket du ombeds lämna ut mycket personlig information, såsom din adress, ditt telefonnummer, faxnummer, din ålder, ditt kön, ditt bankkontonummer etc? Ja.
15. Om du säljer saker på Internet, har du blivit erbjuden ett extremt högt pris för något? Ja.
16. Har du fått ett mejl i vilket ämnet pengar inte nämns? Ja.
17. Om du säljer saker på Internet, har du blivit erbjuden ett löjligt lågt pris för något? Ja.
18. Har du fått ett mejl i vilket du erbjuds mycket pengar för väldigt lite jobb? Ja.
19. Har du fått ett mejl från Västafrika? Ja.
20. Har du fått ett mejl från Europa eller Nordamerika? Ja.
21. Har du fått ett mejl från en änka, en föräldralös, en flykting eller en cancersjuk som försöker tala till din medkänsla? Ja.
22. Har du fått ett mejl som kan dra in dig i någon aktivitet som kan vara olaglig (t.ex. penningtvätt)? Ja.
23. Har du fått ett mejl från en ”banker” eller ”lawyer” som vill att du ska uppträda som närmast anhörig till någon du inte är släkt med? Ja.
24. Har du fått ett mejl i vilket du uppmanas ta kontakt med någon, som t.ex. en ”lawyer/barrister”, ”banker” eller ”business partner”? Ja.
25. Har du fått ett mejl i vilket du uppmanas hålla hela ärendet hemligt? Ja.
26. Har du fått ett mejl i vilket du uppmanas svara omgående (Urgently) på grund av brådska? Ja.
27. Har du fått en kopia av ett pass eller ett ID-kort som ser underligt eller falskt ut? Ja.
28. Har du fått ett mejl i vilket du ombeds betala en mindre summa pengar i förskott för att få ut en större summa i framtiden? Ja.
29. Har du fått ett e-mejl i vilket du ombeds skicka pengar via Western Union eller Moneygram? Ja.
30. Har du fÃ¥tt ett mejl innehållande ett telefonnummer du känner dig osäker på? Ja.
31. Har du fått ett mejl med erbjudande om hjälp att återfå pengar du förlorat? Ja.
32. Om du fått ett mejl som säger att du vunnit på ett lotteri, hittar du då samma lott- eller vinstnummer om du söker efter dem på Google? Ja.
33. Om du googlar avsändarens namn, dyker det då upp i samband med andra internetbedrägerier? Ja.
34. Om du googlar e-postadressen, dyker den då upp i samband med andra internetbedrägerier? Ja.
35. Om du går till www.scamomatic.com och klipper ut och klistrar in texten i det mejl du fått i sökfältet, får du då veta att det rör sig om ett bedrägeri? Ja.
Har du fått ett mejl som verkar konstigt eller ovanligt?
Det är klart att du har, det är därför du är här. Dina instinkter säger dig att "något är fel med det här mejlet". Du kan lita på instinkter.
Ska jag svara på det här mejlet?
Nej.
Det finns två bra skäl att inte svara alls. Det bästa är att slänga mejlet i papperskorgen.
1. Om du svarar, så talar du om för bedragaren att din e-postadress är aktiv. Det är något du inte vill göra därför att...
2. om du svarar, så är det som att be om att bli upptagen på bedragarens mejlinglistor. Bedragare köper och säljer listor med e-postadresser av och till varandra och när du svarar, så kommer du att få fler bluffmejl. Det är inte lätt att bli borttagen från listan och även om bedragaren inte säljer eller köper e-postadresser så kan han ha andra egna "karaktärer" som kommer att skicka dig alla möjliga slags bluffmejl.
Kort sagt, släng mejlet. Bry dig inte om att tala om att du förstått att de är bedragare. Motstå frestelsen.
Har du fått ett mejl från någon du inte känner?
Man får spam varje dag. Ingen tycks kunna undgå det. Att få e-post från någon man inte känner är inget ovanligt och om du slänger bort sådana mejl behöver du inte oroa dig för att få bluffmejl.
Det som gör det till ett bedrägeri är när mejlet kommer från någon regeringstjänsteman i utlandet, en bankanställd, en änka, en föräldralös och så vidare. De talar om för dig att de "hittat" din e-postadress när de sökt på internet. Vad för slags affärer de än må ha så har de vänt sig till dig därför att de litar på dig, en fullständig främling, och att du ska hjälpa dem föra över miljontals dollar.
Om det låter för bra för att vara sant, så är det för bra för att vara sant.
Svara inte på mejlet, släng det i papperskorgen.
Tilltalas du i mejlet bara med...
...”Dear Friend”, ”Dear Sir/Ma’am” eller ”Greetings”?
Om ja, varför är det så? Det är ganska enkelt, det rör sig om principen om massutskick. Om en bedragare skickar ut 1000 mejl har han inte tid att vara personlig, "Käre John", "Kära Mary" etc. Kom ihåg att han mejlat 1000 personer eller ännu fler så det behövs en ganska allmän hälsningsfras. Om du svarar, komer han att veta ditt namn och i sitt nästa mejl kommer han att tilltala dig med ditt rätta namn. Det är internet som gör det möjligt för honom att skicka massutskick, precis som spammare gör. Och bedragaren behöver bara ett svar från ett enda offer för att månaden ska kunna bli bra för honom, finansiellt sett.
Om du får ett sådant här mejl, är det ett bluffmejl?
Troligen. Vad man ska göra? Trycka på delete-knappen.
Har Du...
... FÅTT ETT MEJL SKRIVET BARA MED STORA BOKSTÄVER?
JA! VARFÖR ÄR DET SÅ…?
Ja, det vet ingen säkert. Bara bedragare kan svara på det. Den bästa teori jag sett är att bedragare tycker att det ser mer imponerande ut att skriva med stora bokstäver, mera seriöst o.s.v. De kanske tror att du ska bli imponerad. Ändå skulle en regeringstjänsteman, bankanställd, advokat etc aldrig skriva med stora bokstäver. Det beror på att folk i affärsvärlden eller diplomatin har lite grundläggande "netiquette" (internetetikett) och vet att att skriva med stora bokstäver jämställs med att SKRIKA åt folk.
Om du får ett mejl skrivet med stora bokstäver så har bedragaren antingen Caps lock-knappen nedtryckt eller är bara inte särskilt smart. Är det skrivet med stora bokstäver så är det ett bluffmejl. Vad göra? Tryck på delete.
Har du fått ett mejl skrivet på dålig engelska/svenska?
Det är ett säkert tecken på bedrägeri. Det finns inga ursäkter för en utbildad yrkesman som t.ex. en advokat, en bankanställd eller regeringstjänsteman som skriver dålig engelska eller svenska. Dålig engelska kan ursäktas om det rör sig om någon vars första språk inte är engelska eller om någon med kort eller ingen utbildning. Ett grammatiskt fel här och där är en sak, sådana gör vi alla då och då. Men ett helt mejl fullt av dålig grammatik?
Det finns en sak att hålla i minnet när det gäller bluffmejl. Många av de som skickar dem är 14-åringar som sitter på internetkaféer och skickar ut bluffmejl åt sin chef, eller "oga" som han kallas. Deras utbildning kanske inte är tillräcklig.
Bedragare kan också kopiera varandras bluffmejl och om ett innehåller dålig engelska/svenska så kommer felen bara att föras över till nästa mejl. En del mejl har också skapats med hjälp av översättningsprogram.
Dålig engelska eller svenska? Släng mejlet i papperskorgen. Det är ett bedrägeri.
Är avsändarens namn annorlunda eller ovanligt?
Är namnet någonting i stil med "Williams David" eller "David John"? Om ja, hur kan det komma sig? Ja, det finns ett par möjliga svar. Ett är att bedragare, som bor i Afrika, inte nödvändigtvis är bekanta med namnskicket i engelsktalande länder som Storbritannien eller USA. De kanske inte uppfattar namnet som annorlunda.
Det är också möjligt att bedragaren kommit över ett stulet pass i ett namn som "David Williams" och han byter bara ordningen på namnen för att skaffa sig en ny "karaktär" eller "modalitet". Ibland använder bedragare "David Williams" i sex månader för att sedan byta till "Williams David", detsamma gäller för John David och David John.
Emellanåt försöker bedragare skapa namn som hör hemma i en helt annan kulturkrets, såsom japanska eller spanska namn. Lyckligtvis har vi många japanska experter på det här forumet och de kan tala om för dig att inte ett enda av de bluffmejl som det finns exempel på här och som skickats av en "japan" innehåller ett riktigt japanskt namn. En del bedragare kan försöka övertyga dig om att de är spanjorer genom att använda namn som Domingo José, trots att både Domingo och José är förnamn.
Om mejlet innehåller ett underligt namn är det troligen ett bluffmejl. Vad göra? Tryck på delete.
Har du fått ett mejl från någon som använder en gratis....
...e-posttjänst som Yahoo eller Hotmail?
Bedragare gillar fria e-postprogram, som du kanske också gör. Men ett legitimt företag, en bank eller ett regeringsorgan använder aldrig ett gratis e-postprogram, inte under några omständigheter. Det beror på att ett legitimt företag eller organisation har en registrerad domän som antifraudintl.org. Ett riktigt företag har domänen .co eller .com som en del av namnet. En organisation som AFI använder .org. Ett regeringsorgan kan ha .gov följt av de två bokstäverna i landskoden, som .us eller .se.
Till och med Nigerias centralbank har en riktig domän och skulle aldrig använda Yahoo. På samma sätt skulle ett lotteri aldrig använda ett gratis e-postprogram.
Om det ser ut som ett affärsförslag men har skickats från Yahoo eller Hotmail så är det ett bedrägeri. Vad man ska göra? Trycka på delete.
Svarar du ja på en av frågorna kan det vara så att du fått ett bluffmejl.
Svarar du ja på två av frågorna är det troligt att du fått ett bluffmejl.
Svarar du ja på tre eller fler av frågorna så har du fått ett bluffmejl. Och tänk dig, du listade ut det själlv (fast kanske med lite hjällp).
1. Har du fått ett mejl som verkar konstigt eller ovanligt? Ja.
2. Har du fått ett e-mejl från någon du inte känner? Ja.
3. Tilltalas du i mejlet bara med ”Dear Friend”, ”Dear Sir/Ma’am” eller ”Greetings”? Ja.
4. HAR DU FÅTT ETT MEJL SKRIVET BARA MED STORA BOKSTÄVER? Ja.
5. Har du fått ett mejl skrivet på dålig engelska/svenska? Ja.
6. Är avsändarens namn annorlunda eller ovanligt? Ja.
7. Har du fått ett mejl från någon som använder en gratis e-posttjänst som Yahoo eller Hotmail? Ja.
8. Ombeds du i mejlet svara till en annan e-postadress, kanske tillhörande en annan gratis e-posttjänst? Ja.
9. Har du fått ett mejl i någon annans namn? Ja.
10. Har du fått samma mejl från två olika e-postadresser? Ja.
11. Har du fått samma mejl upprepade gånger under flera dagar? Ja.
12. Innehåller mejlet en adress som verkar konstig eller till och med falsk? Ja.
13. Har du fått ett mejl som berättar att du just vunnit på ett lotteri som du inte köpt en lott till? Ja.
14. Har du fått ett mejl i vilket du ombeds lämna ut mycket personlig information, såsom din adress, ditt telefonnummer, faxnummer, din ålder, ditt kön, ditt bankkontonummer etc? Ja.
15. Om du säljer saker på Internet, har du blivit erbjuden ett extremt högt pris för något? Ja.
16. Har du fått ett mejl i vilket ämnet pengar inte nämns? Ja.
17. Om du säljer saker på Internet, har du blivit erbjuden ett löjligt lågt pris för något? Ja.
18. Har du fått ett mejl i vilket du erbjuds mycket pengar för väldigt lite jobb? Ja.
19. Har du fått ett mejl från Västafrika? Ja.
20. Har du fått ett mejl från Europa eller Nordamerika? Ja.
21. Har du fått ett mejl från en änka, en föräldralös, en flykting eller en cancersjuk som försöker tala till din medkänsla? Ja.
22. Har du fått ett mejl som kan dra in dig i någon aktivitet som kan vara olaglig (t.ex. penningtvätt)? Ja.
23. Har du fått ett mejl från en ”banker” eller ”lawyer” som vill att du ska uppträda som närmast anhörig till någon du inte är släkt med? Ja.
24. Har du fått ett mejl i vilket du uppmanas ta kontakt med någon, som t.ex. en ”lawyer/barrister”, ”banker” eller ”business partner”? Ja.
25. Har du fått ett mejl i vilket du uppmanas hålla hela ärendet hemligt? Ja.
26. Har du fått ett mejl i vilket du uppmanas svara omgående (Urgently) på grund av brådska? Ja.
27. Har du fått en kopia av ett pass eller ett ID-kort som ser underligt eller falskt ut? Ja.
28. Har du fått ett mejl i vilket du ombeds betala en mindre summa pengar i förskott för att få ut en större summa i framtiden? Ja.
29. Har du fått ett e-mejl i vilket du ombeds skicka pengar via Western Union eller Moneygram? Ja.
30. Har du fÃ¥tt ett mejl innehållande ett telefonnummer du känner dig osäker på? Ja.
31. Har du fått ett mejl med erbjudande om hjälp att återfå pengar du förlorat? Ja.
32. Om du fått ett mejl som säger att du vunnit på ett lotteri, hittar du då samma lott- eller vinstnummer om du söker efter dem på Google? Ja.
33. Om du googlar avsändarens namn, dyker det då upp i samband med andra internetbedrägerier? Ja.
34. Om du googlar e-postadressen, dyker den då upp i samband med andra internetbedrägerier? Ja.
35. Om du går till www.scamomatic.com och klipper ut och klistrar in texten i det mejl du fått i sökfältet, får du då veta att det rör sig om ett bedrägeri? Ja.
Har du fått ett mejl som verkar konstigt eller ovanligt?
Det är klart att du har, det är därför du är här. Dina instinkter säger dig att "något är fel med det här mejlet". Du kan lita på instinkter.
Ska jag svara på det här mejlet?
Nej.
Det finns två bra skäl att inte svara alls. Det bästa är att slänga mejlet i papperskorgen.
1. Om du svarar, så talar du om för bedragaren att din e-postadress är aktiv. Det är något du inte vill göra därför att...
2. om du svarar, så är det som att be om att bli upptagen på bedragarens mejlinglistor. Bedragare köper och säljer listor med e-postadresser av och till varandra och när du svarar, så kommer du att få fler bluffmejl. Det är inte lätt att bli borttagen från listan och även om bedragaren inte säljer eller köper e-postadresser så kan han ha andra egna "karaktärer" som kommer att skicka dig alla möjliga slags bluffmejl.
Kort sagt, släng mejlet. Bry dig inte om att tala om att du förstått att de är bedragare. Motstå frestelsen.
Har du fått ett mejl från någon du inte känner?
Man får spam varje dag. Ingen tycks kunna undgå det. Att få e-post från någon man inte känner är inget ovanligt och om du slänger bort sådana mejl behöver du inte oroa dig för att få bluffmejl.
Det som gör det till ett bedrägeri är när mejlet kommer från någon regeringstjänsteman i utlandet, en bankanställd, en änka, en föräldralös och så vidare. De talar om för dig att de "hittat" din e-postadress när de sökt på internet. Vad för slags affärer de än må ha så har de vänt sig till dig därför att de litar på dig, en fullständig främling, och att du ska hjälpa dem föra över miljontals dollar.
Om det låter för bra för att vara sant, så är det för bra för att vara sant.
Svara inte på mejlet, släng det i papperskorgen.
Tilltalas du i mejlet bara med...
...”Dear Friend”, ”Dear Sir/Ma’am” eller ”Greetings”?
Om ja, varför är det så? Det är ganska enkelt, det rör sig om principen om massutskick. Om en bedragare skickar ut 1000 mejl har han inte tid att vara personlig, "Käre John", "Kära Mary" etc. Kom ihåg att han mejlat 1000 personer eller ännu fler så det behövs en ganska allmän hälsningsfras. Om du svarar, komer han att veta ditt namn och i sitt nästa mejl kommer han att tilltala dig med ditt rätta namn. Det är internet som gör det möjligt för honom att skicka massutskick, precis som spammare gör. Och bedragaren behöver bara ett svar från ett enda offer för att månaden ska kunna bli bra för honom, finansiellt sett.
Om du får ett sådant här mejl, är det ett bluffmejl?
Troligen. Vad man ska göra? Trycka på delete-knappen.
Har Du...
... FÅTT ETT MEJL SKRIVET BARA MED STORA BOKSTÄVER?
JA! VARFÖR ÄR DET SÅ…?
Ja, det vet ingen säkert. Bara bedragare kan svara på det. Den bästa teori jag sett är att bedragare tycker att det ser mer imponerande ut att skriva med stora bokstäver, mera seriöst o.s.v. De kanske tror att du ska bli imponerad. Ändå skulle en regeringstjänsteman, bankanställd, advokat etc aldrig skriva med stora bokstäver. Det beror på att folk i affärsvärlden eller diplomatin har lite grundläggande "netiquette" (internetetikett) och vet att att skriva med stora bokstäver jämställs med att SKRIKA åt folk.
Om du får ett mejl skrivet med stora bokstäver så har bedragaren antingen Caps lock-knappen nedtryckt eller är bara inte särskilt smart. Är det skrivet med stora bokstäver så är det ett bluffmejl. Vad göra? Tryck på delete.
Har du fått ett mejl skrivet på dålig engelska/svenska?
Det är ett säkert tecken på bedrägeri. Det finns inga ursäkter för en utbildad yrkesman som t.ex. en advokat, en bankanställd eller regeringstjänsteman som skriver dålig engelska eller svenska. Dålig engelska kan ursäktas om det rör sig om någon vars första språk inte är engelska eller om någon med kort eller ingen utbildning. Ett grammatiskt fel här och där är en sak, sådana gör vi alla då och då. Men ett helt mejl fullt av dålig grammatik?
Det finns en sak att hålla i minnet när det gäller bluffmejl. Många av de som skickar dem är 14-åringar som sitter på internetkaféer och skickar ut bluffmejl åt sin chef, eller "oga" som han kallas. Deras utbildning kanske inte är tillräcklig.
Bedragare kan också kopiera varandras bluffmejl och om ett innehåller dålig engelska/svenska så kommer felen bara att föras över till nästa mejl. En del mejl har också skapats med hjälp av översättningsprogram.
Dålig engelska eller svenska? Släng mejlet i papperskorgen. Det är ett bedrägeri.
Är avsändarens namn annorlunda eller ovanligt?
Är namnet någonting i stil med "Williams David" eller "David John"? Om ja, hur kan det komma sig? Ja, det finns ett par möjliga svar. Ett är att bedragare, som bor i Afrika, inte nödvändigtvis är bekanta med namnskicket i engelsktalande länder som Storbritannien eller USA. De kanske inte uppfattar namnet som annorlunda.
Det är också möjligt att bedragaren kommit över ett stulet pass i ett namn som "David Williams" och han byter bara ordningen på namnen för att skaffa sig en ny "karaktär" eller "modalitet". Ibland använder bedragare "David Williams" i sex månader för att sedan byta till "Williams David", detsamma gäller för John David och David John.
Emellanåt försöker bedragare skapa namn som hör hemma i en helt annan kulturkrets, såsom japanska eller spanska namn. Lyckligtvis har vi många japanska experter på det här forumet och de kan tala om för dig att inte ett enda av de bluffmejl som det finns exempel på här och som skickats av en "japan" innehåller ett riktigt japanskt namn. En del bedragare kan försöka övertyga dig om att de är spanjorer genom att använda namn som Domingo José, trots att både Domingo och José är förnamn.
Om mejlet innehåller ett underligt namn är det troligen ett bluffmejl. Vad göra? Tryck på delete.
Har du fått ett mejl från någon som använder en gratis....
...e-posttjänst som Yahoo eller Hotmail?
Bedragare gillar fria e-postprogram, som du kanske också gör. Men ett legitimt företag, en bank eller ett regeringsorgan använder aldrig ett gratis e-postprogram, inte under några omständigheter. Det beror på att ett legitimt företag eller organisation har en registrerad domän som antifraudintl.org. Ett riktigt företag har domänen .co eller .com som en del av namnet. En organisation som AFI använder .org. Ett regeringsorgan kan ha .gov följt av de två bokstäverna i landskoden, som .us eller .se.
Till och med Nigerias centralbank har en riktig domän och skulle aldrig använda Yahoo. På samma sätt skulle ett lotteri aldrig använda ett gratis e-postprogram.
Om det ser ut som ett affärsförslag men har skickats från Yahoo eller Hotmail så är det ett bedrägeri. Vad man ska göra? Trycka på delete.