Hur man känner igen ett bluffmejl

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Har du fått ett mejl från Europa eller Nordamerika?

Ja, bedragare finns det tyvärr överallt. Många av dem har utvandrat och befinner sig i grupper utomlands och som du kanske kan gissa finns det ett och annat ruttet äpple bland migranterna. I Europa är London, Amsterdam och Madrid populära platser bland bedragare.

I Nordamerika är det Toronto i Kanada, Houston i Texas och Atlanta i Georgia som har stora grupper invandrare och en och annan bedragare bland dessa.

I Europa finns det också åtskilliga dejtingbedragare, särskilt i Ryssland och Östeuropa (ibland kallade "vlads"). Dessa bedragare är ofta män som utger sig för att vara kvinnor som vill ha ett förhållande med en utlänning.

Om du får ett mejl från någon av dessa orter kan du vara i stort sett säker på att det rör sig om ett bedrägeri. Vad du ska göra? Trycka på "delete".
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Har du fått ett e-mejl från en änka....

....en föräldralös, en flykting eller en cancersjuk som försöker tala till din medkänsla?

Du kan vara säker på att det är ett bedrägeri. Formatet är ganska enkelt. En cancersjuk skriver till dig och säger att han/hon har 90 dagar kvar att leva. Han eller hon lider av en form av cancer som har "defiled all forms of treatment", motstått alla behandlingar. Vanligtvis saknar den sjuke både vänner och familj, han eller hon vill skänka sina pengar till em stiftelse och vill att du ska hjälpa till med att uppfylla denna önskan. Sorry, det är en bedragare, inte en cancersjuk. De är aldrig riktiga cancersjuka.

Kommer mejlet från en fattig änka eller en föräldralös, kanske en som bor i ett flyktingläger? Har deras pappa/äkta man lämnat miljontals dollar efter sig i ett säkerhetsföretag som änkan/den föräldralösa vill ha din hjälp att komma åt? Var pappan/mannen en före detta president i ett afrikanskt land? Var han en före detta minister i ett afrikanskt land? Ägde han tidigare en guldgruva, en kakaoplantage eller var han en rik affärsman? Tyvärr, personen som skickat mejlet är varken en änka eller en föräldralös. Det är bara en bedragare. Det är alltid en bedragare.

Bedragare älskar att spela på dina sympatier. Tänk dig själv hur du skull känna inför en riktig föräldralös, fattig änka eller en cancersjuk. Det är den känslan de vill framkalla hos dig. Fast de är bara bedragare och förtjänar inte din sympati. Förakt är vad de förtjänar.

Har du fått ett sådant mejl? Släng det i papperskorgen.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Har du fått ett mejl som kan dra in dig i någon aktivitet....

....som kan vara olaglig (t.ex. penningtvätt)?

Du kan hända att du får ett sådant. En typ av bedrägeri brukar handla om förflyttningen av stora summor pengar som tillhör en före detta diktator eller regeringsmedlem. Förutom den etiska sidan bör du fråga dig om dessa "pengar" inte rätteligen hör hemma i landet X. Svaret torde bli ja. Om det verkligen funnits några pengar skulle de ha varit stulna från medborgarna i landet X och tillhör dem. Pengarna borde investeras i deras land. Vad än advokaten eller banktjänstemannen säger så kan du aldrig få del av de där pengarna. Däremot kan det hända att mycket av dina egna pengar hamnar hos advokaten eller banktjänstemannen.

Om mejlet handlar om att du helt enkelt ska tvätta pengar genom en bank (din egen) så kan det vara bra att veta att penningtvätt är olagligt i praktiskt taget alla länder och att finansiella myndigheter slår till hårt mot dem som sysslar med det. Ja, i alla fall i de flesta länder. Om det inte finns några pengar på riktigt så kommer du inte att ha gjort dig skyldig till penningtvätt men du kan kanske föreställa dig problemen som skulle uppstå om historien i mejlet skulle vara sann.

Om det advokaten eller banktjänstemannen säger verkar underligt så beror det på att det är det. Du vet vad du ska göra: flytta mejlet till papperskorgen.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Har du fått ett mejl från en "banker"....

....eller ”lawyer” som vill att du ska uppträda som närmast anhörig till någon du inte är släkt med?

Det här är ett vanligt bedrägeri. En banktjänsteman upptäcker plötsligt ett vilande konto med miljontals dollar på som tillhör någon som dött, vanligen i en flygolycka. Om det rör sig om någon som är i Nigeria har de troligen dött i en olycka utmed Sagamu Express Road, uppenbarligen den dödligaste vägen i Nigeria. En "advokat" kan också skicka dig ett mejl med en liknande historia. I båda fallen kommer de att säga att de inte kan få ut pengarna från kontot och ut ur landet (det kallas stöld och är olagligt) men att du kan hjälpa dem.

Det kan du inte. Det är så enkelt. Du kan aldrig stå som närmast anhörig till någon du inte är släkt med. Om någon dör, tillfaller pengarna deras dödsbo. En annan fråga du kan ställa dig är varför någon skulle sätta in pengar på ett konto i Nigeria och få ett s.k. "certificate of deposit" när det finns bättre och säkrare sätt att investera pengar i afrikanska banker med bättre villkor? Det skulle folk inte göra.

Det spelar ingen roll hur många "dokument" som bedragaren framställer (se "Documents" i "the Little (Photo)Shop of Horror"), eller hur många gånger de försäkrar att allt är helt lagligt och riskfritt: det är det inte, inget av det är på riktigt.

Har du fått ett sådant mejl? Släng det i papperskorgen.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Har du fått ett mejl i vilket du uppmanas ta kontakt med någon....

....som t.ex. en ”lawyer/barrister”, ”banker” eller ”business partner”?

Det spelar ingen roll vem det rör sig om, det är ett bedrägeri. Det spelar ingen roll vem de ber dig kontakta, det är ett bedrägeri. Cancersjuka som ber dig kontakta en advokat eller en vän. En affärsman/kvinna som vill att du ska ta kontakt med hans eller hennes "sekreterare" angående en förflyttning av pengar från plats A till plats B. Det spelar ingen roll, hela historien är ett bedrägeri.

Har du fått ett sådant mejl? Tryck på "delete".
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Har du fått ett mejl i vilket du uppmanas hålla hela ärendet hemligt?

Har du fått det kan du vara säker på att det är ett bedrägeri. Bedragare vill inte att du ska tala med någon om deras "deal". Det är alltid hysch-hysch. Om du skulle nämna det för någon, som en äkta make/maka, någon annan familjemedlem eller en vän så skulle den personen kanske tala om för dig att det är ett bedrägeri. En bedragare gillar inte det, de frossar i hemligheter.

Om du just vunnit miljontals kronor på lotteri, skulle de berätta det för alla du känner? Det skulle du förmodligen. Och media skulle svärma omkring dig för att försöka göra dig känd. Inga hemligheter där.

Det är därför vi finns. Vi försöker avslöja dem, offentligt. Som Miyuki säger "Knowledge and information are the scammer's worst enemies; silence is the scammer's best friend (kunskap och information är bedragarens värsta fiender; tystnad är bedragarens bästa vän)". Vi tänker inte vara tysta. Det borde du heller inte vara.

Har du fått ett sådant mejl? Det bästa är att slänga det i papperskorgen. Om du är osäker, fråga någon. Var inte rädd för att göra våld på bedragarens integritet eller privata sfär. De är faktiskt inte rädda för att göra våld på din integritet och ditt privatliv.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Har du fått ett mejl i vilket du uppmanas svara omgående....

....(Urgently) på grund av brådska?

Det är fullt möjligt att det kan vara på riktigt men det är ganska osannolikt att det är sant. Bedragare vill alltid få dig att göra saker snabbt därför att...ja, de vill få dina pengar snabbt. De tycker inte om förseningar. Väpnat rån går snabbt, stöld över internet tar längre tid så däför vill de skynda på saker och ting. Om du får ett mejl i vilket du uppmanas agera snabbt eller får en deadline så är det troligen ett bedrägeri.

Ditt svar? Att flytta mejlet till papperskorgen.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Har du fått en kopia av ett pass eller ett ID-kort som ser underligt eller falskt ut?

Det beror på att det är falskt. Vårt lilla subforum "the Little (Photo)Shop of Horrors" är fullt av exempel på falska pass och ID-kort. Du kan jämföra det du eventuellt fått med dem vi har (och vi är alltid glada åt att kunna utöka vår samling). Vi har åtskilliga sidor med falska dokument. Vi har också fotografier som bedragare använder och återanvänder.

Om det ser falskt ut så är det falskt. Har du fått ett sådant mejl? Släng det, du behöver det inte.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Har du fått ett mejl i vilket du ombeds betala en mindre summa pengar....

.... i förskott för att få ut en större summa i framtiden?

Sådana mejl lovar dig MYCKET pengar i framtiden för lite pengar i förskott. Det är därför det kallas "förskottsbedrägeri", "Advance Fee Fraud" eller "Advance Fee Scam". Får du ett sådant är det ett bedrägeri.

Skulle det kunna vara på riktigt? Nej, det är aldrig på riktigt. Det kan inte vara på riktigt. De enda pengar som finns är dina egna och det enda som kommer att hända är att du kommer att ge bort dem.

Har du fått ett mejl som lovar dig en ljus framtid ekonomiskt? Det bästa är att flytta det till papperskorgen.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Har du fått ett mejl i vilket du ombeds skicka pengar via Western Union eller Moneygram?

Det är med 99.9% sannolikhet ett bedrägeri.

Bedragare älskar Western Union och Moneygram, främst beroende på att identifikationskraven där inte är lika strikta som exempelvis på banker. Dessutom använder WU och MG "säkerhetsfrågor". Du kan hitta på en men så länge någon i andra änden känner till svaret så kan de få tillgång till pengarna. Du vet aldrig exakt vem som får pengarna, bara att om du skickar pengar så har du skickat dem till en bedragare.

Ibland kommer mejlet från ett företag som påstår sig ha problem med att förflytta pengar från en del av världen till en annan och att du kan fungera som deras representant för att få det att flyta. Historien är falsk. Miljarder dollar förflyttas dagligen runt jorden utan några som helst problem. Det är bara bedragare som påstår att de har problem med sina penningtransaktioner.

Om mejlet så mycket som nämner Western Union eller Moneygram är det lika bra att slänga det i papperskorgen.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Har du fått ett mejl innehållande ett telefonnummer du känner dig osäker på?

Det finns vissa tecken på att det mejl du fått kan vara ett bluffmejl.

Ett är ett telefonnummer som börjar med landskoden +234. Det är landskoden för Nigeria, ringer du numret så är det till Nigeria du ringer.

Ett annat tecken kan vara när någon säger att de befinner sig i Storbritannien och ger dig ett nummer som börjar med +44. Det är mycket riktigt landskoden för Storbritannien men om numret börjar med +44 701 eller +44 702 så rör det sig om vidarekopplade nummer i Storbritannien. Kort uttryckt, om du ringer ett sådant nummer så kan det ringa var som helst i världen. Är personen i Storbritannien? Kanske, men det är knappast troligt.

Om du får ett mejl med ett telefonnummer så är det bäst att inte ringa upp. Och att flytta mejlet till papperskorgen.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Har du fått ett mejl med erbjudande om hjälp att återfå pengar du förlorat?

Först och främst, om du inte har förlorat några pengar på grund av ett internetbedrägeri så vet du att mejlet är falskt.

Om du har förlorat pengar på grund av ett internetbedrägeri så bör du veta att chansen att få tillbaka dem är lika med noll. Det finns vissa regeringsorgan i vissa länder som arbetar med att försöka återfå pengar som gått förlorade genom bedrägeri men de är just regeringsorgan och använder inte gratis e-posttjänster.

Det finns en organisation i Nigeria, EFCC som har till uppgift att hjälpa utlänningar som förlorat pengar i 419-bedrägerier. Men gissa vad? Bedragarna vet allt om detta och de älskar att uppträda som just företrädare för EFCC som kan hjälpa dig återfå dina pengar. Faktum är att det kan till och med röra sig om samma person som lurade av dig massor av pengar för sex månader sedan. Bedragare älskar offer som betalar om och om igen. Och om du har betalat mycket så kommer de att försöka lura av dig pengar på nytt genom att försöka få dig att tro att de kan hjälpa dig återfå det du förlorat och att "de" är hederliga och alla andra är skurkar.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Om du fått ett e-mejl som säger att du vunnit på ett lotteri...

.... hittar du då samma lott- eller vinstnummer om du söker efter dem på Google?

Storartat, du har just vunnit på lotteri. Mejlet kanske innnehåller ett lott- eller vinstnummer. Googla dem. Då kanske du upptäcker att åtskilliga personer har vunnit med samma lott- eller vinstnummer. Det finns exempel på sådana i "Scammer Central" (det är därför vi postar dem där).

Om du hittar samma nummer vid en googlesökning så är det ett bedrägeri. Det bästa är att flytta mejlet till papperskorgen.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Om du googlar avsändarens namn....

.... dyker det då upp i samband med andra internetbedrägerier?

Google är din vän. Använd det ofta. Sök namnet på den eller de personer som skickar eller nämns i mejlet. Om de första söktermerna leder dig till den här webbsidan eller en annan anti-bedrägerisida så kan du vara säker på att mejlet är från en bedragare.

Gratulerar! Du har fått ett mejl från en känd bedragare. Vilken tur du har.

Fast det är förstås fortfarande ett bedrägeri så det bästa är att trycka på 'delete'.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Om du googlar e-postadressen....

..... dyker den då upp i samband med andra internetbedrägerier?

Google är din vän. Använd det ofta. Sök e-postadressen för den person som skickade dig mejlet. Sök på vilken annan e-postadress som helst som nämns i mejlet. Om dessa adresser leder dig till den här webbsidan eller någon annan anti-bedrägerisida så kan du vara säker på att mejlet kommer från en bedragare.

Det är ett bedrägeri och det bästa är att trycka på 'delete'.
 
Last edited by a moderator:

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Om du går till....

..... www.scamomatic.com och klipper ut och klistrar in texten i det mejl du fått i sökfältet, får du då veta att det rör sig om ett bedrägeri?

Scamomatic är ett lysande program konstruerat av Joe Wein, en av de smartaste killar vi känner. Han har bekämpat bedrägerier i åratal och vi står alla i tacksamhetsskuld till honom för de insatser han gjort under åren. Scamomatic är ett av hans fantastiska redskap. Gå till www.scamomatic.com, klipp ut och klistra in texten i det mejl du fått.

Och om Scamomatic säger att det rör sig om ett bedrägeri så är det ett bedrägeri och du kan trycka på 'delete'.
 
Last edited by a moderator:
Top