Nederlandse ICT-bedrijven dupe van Nigeriaanse fraudeurs

Klanten voor tienduizenden dollars opgelicht

Teleswitch en Nimble IT, twee Nederlandse verkopers van netwerkapparatuur, zijn het slachtoffer van fraudeurs, vermoedelijk Nigeriaanse. Deze nepverkopers hebben gedupeerde klanten voor tienduizenden dollars opgelicht.

De fraude kwam aan het licht toen Teleswitch en Nimble IT boze telefoontjes kregen van klanten die hun producten maar niet ontvingen. Beide bedrijven wisten echter van niets. Toen werd het duidelijk dat fraudeurs in hun naam goederen verkochten. Via isp-equipment.com, een handelsplaats voor netwerkapparatuur, lichtten ze kopers voor tienduizenden dollars op.

Teleswitch weet al van vier Amerikaanse bedrijven die samen voor veertigduizend dollar hebben besteld. Bij Nimble IT meldde een klant zich over een bestelling van negenduizend euro. Mogelijk volgen er nog meer gedupeerden.

Kopie bedrijfsplaatje
Via isp-equipment.com verzamelden de fraudeurs identiteitsinformatie van de echte verkopers. Deze gebruikten ze in mails naar slachtoffers. Ook hun websites zijn op één letter na identiek: teleswiitch.nl en nimbleiit.com. Alleen het telefoon- en faxnummer van de fraudeurs is anders.

419-truc
Op verzoek van de twee bedrijven zijn de sites van de scammers offline gehaald. De Franse domeinhost van teleswiitch.nl wil niets kwijt over de eigenaar. Wel zegt de Amerikaanse host TierraNet van nimbleiit.nl dat de aanvraag gedaan is door een Nigeriaan.

Om die reden en omdat de fraude gelijkaardig is aan de Nigeriaanse methode – met een voorschotfraude miljarden dollars verdienen – rijst het vermoeden dat de Nederlanders het slachtoffer zijn van Nigeriaanse scammers. De ‘onkostenoplichting’ heet 419-scam, vernoemd naar een Nigeriaans wetsartikel waarin zulke praktijken verboden worden.

Bron: ZDNet
http://www.zdnet.nl/news/113695/nederlandse-ict-bedrijven-dupe-van-nigeriaanse-fraudeurs/
 
Top