Nigeriaanse autofraude

Mister X

Super Moderator
Staff member
In Opgelicht?! aandacht voor het fenomeen Nigeriaanse autofraude.
Stel je voor: je droomauto of -motor aangeboden voor een droomprijs.
Helaas blijken op internet dromen meer dan eens bedrog.

[uitzendingen waren op 27 Maart 2007 en op 20 Januari 2009]

Koude kermis
Dat ondervinden Fokke en Dennis Feenstra uit het Friese Droogmalen ook: wanneer zij in de zomer van 2006 op zoek gaan naar een vriendelijk geprijsde trekker komen ze van een koude kermis thuis. Hetzelfde geldt voor Achterhoeker Bert Wassink. In plaats van een prachtige racemotor krijgt hij een doos vol kopzorgen bezorgd. Beide families zijn slachtoffer geworden van een truc die jaarlijks honderden Nederlandse slachtoffers eist.


Verscheepkosten
Met name Afrikaanse oplichters hebben zich massaal op de occasionmarkt gestort. Nederlandse koopjesjagers worden op internet benaderd door bendes die dure auto's, motoren en andere vervoermiddelen voor relatief lage prijzen aanbieden. Geïnteresseerden worden steevast benaderd met slim geformuleerde mailtjes, waarin de verkoper zich bereid verklaart de verscheepkosten op zich te nemen. De argeloze koper denkt in het transportbedrijf een neutrale derde partij te zien, maar het tegendeel is waar. Websites, adressen en telefoonnummers zijn vals en worden vaak binnen enkele uren na het ontvangen van de betaling ontmanteld.

Succesvolle truc
Op marktplaats en in diverse kranten wordt uitgebreid voor dit fenomeen gewaarschuwd, maar desondanks trappen veel Nederlanders in deze truc. Volgens experts is deze vorm van fraude zelfs zo succesvol dat inmiddels ook Oost-Europese oplichters zich massaal op de particuliere automarkt hebben gestort. Opgelicht?! reconstrueert de techniek achter deze oplichting en praat met consumentenpsycholoog Rick van Baaren over de psychologische trucs die deze slimme oplichters op hun slachtoffers toepassen.


De video van deze uitzending van 20 Januari 2009 kunt U via deze link bekijken: http://www.opgelicht.nl/index.php?id=uitzendingen&itemUid=246

De video van de uitzending van 27 Maart 2007 kunt U via deze link bekijken: http://www.opgelicht.nl/index.php?id=uitzendingen&itemUid=86

(c) www.opgelicht.nl
 
Top