Nigeriabrev - nu i östra Småland

Jane Dough

Moderator
Staff member
http://www.ostran.se/nyheter/emmaboda/nigeriabrev_i_inboxen

Nigeriabrev i inboxen
Bara i Norden har avsändarna svindlat till sig 100 miljoner kronor
EMMABODA
Publicerad 100331
Anna Börje

"Nu börjar de så kallade Nigeriabreven dyka upp igen.

Den biträdande chefen Nat West Bank London vill gärna dela med sig av ett arv på femton miljoner pund.

Bara man utger sig för att vara en släkting till en judisk affärsman från Mexico som dog tillsammans med hela sin familj i en helikopterkrasch.

Den biträdande bankchefen som kallar sig Mr Caleb Johnson skriver på svenska, om än med vissa konstiga konstiga formuleringar och ordval.

- Jag skriver för dig som gäller en affärsidé som kommer att vara av stor nytta för oss båda, inleder han sitt mail.

Östra Småland i Emmaboda och hundratals andra företag och personer har fått mailet från Mr Caleb Johnson.

"Bankchefen" skriver han upptäckt att en av bankens utländska kunder Mr Moises Sab har ett konto med 15 miljoner pund i banken.

- Han var en judisk affärsverksamhet Mogul från Mexiko som var ett offer för en helikopterkrasch i början av året. Mr Saba var 47-år-gammal när båda hans hustru, hans ende son Avraham (Albert) och hans dotter-in-law dog i helikopterolycka.

- Vår bank har väntat på någon anhörig att komma med krav, men ingen har gjort det...

Delas 60-40
Caleb Johnsson vill ha mailmottagarens godkännande att presentera honom eller henne som anhörig till den omkomne affärsmannen.

Han hänvisar till att han som biträdande bankchef har alla juridiska dokument som krävs och är villig att dela det gigantiska arvet.

- Detta kommer att betalas ut eller delas i dessa procentsatser 60 procent för mig och 40 procent till dig.

Mottagaren uppmanas inom sju dagar att fylla i uppgifter om sig själv.

Och "bankchefen" bedyrar 100 procent framgång och att transaktionen kommer att genomföras lagenligt.


FAKTA/Nigeriabrev

De första bedrägeriförsöken kom med brev under 1970-talet. De spårades då till Nigeria, vilket gett den här typen av brev sitt namn. Breven, som nu främst kommer med e-post, går ut på att någon behöver hjälp med något och att en större summa pengar utlovas. Men först krävs mottagaren på ett förskott.

Det kan också helt enkelt röra sig om att ta emot arv av fiktiva släktingar som plötsligt har dött i hemska sjukdomar eller våldsamma - och välkända - katastrofer.

Om du fått ett Nigeriabrev ska du enligt polisen radera det utan att besvara avsändaren. Du ska absolut inte tillmötesgå uppmaningar om att skicka pengar.

Bedrägeriförsöken kan synas taffliga och locka till skratt, men bakom breven finns verkliga brottslingar och verkliga offer. Bara i Norden har avsändarna uppskattningsvis svindlat till sig omkring 100 miljoner kronor."
 
Top