Spammers slaan slag met nepleningen

Gentle Giant

Giant Admin for a Day
Staff member
Oplichters slaan hun slag nu mensen door de kredietcrisis steeds moeilijker geld kunnen lenen. Ze sturen steeds vaker persoonlijk gerichte spam. Mensen reageren daarmee zonder het te beseffen op nepleningen of foploterijen.

Dit schrijft het AD vandaag. 'Wij zien in de eerste week van januari een spectaculaire stijging van het aantal mails van financiële oplichters', zegt analist Paul Wood van MessageLabs. In de laatste week van 2008 was het percentage 'slechte mail' 4,2 procent en in de eerste week van 2009 al 10,2 procent.

Persoonlijke informatie
'Het grote gevaar schuilt in sociale sites zoals Facebook en Hyves', zegt Vincent Zeebregts, marketingmanager van McAfee. 'De gebruikers zetten daar veel persoonlijke informatie op. Je weet niet wie daar vervolgens allemaal in zit te snuffelen', legt Zeebregts uit.

Juist die persoonlijke toon zorgt ervoor dat de ontvanger sneller in de val trapt. 'Spam is vaker in de taal van de ontvanger en toegespitst op hun interesses', stelt Zeebregts. 'Als je een bericht krijgt over iets dat jou interesseert, zoals voetbal, of als het bericht afkomstig lijkt van jouw eigen bank, dan is het aannemelijker dat de boodschap klopt.'

90 procent meer
McAfee voorspelt dat er dit jaar meer spam bijkomt. Zeebregts: 'Voorzichtige voorspellingen zeggen dat 60 procent van de mail spam is, maar wij denken eerder dat het gaat om 70 tot 90 procent.'

http://www.zibb.nl/10244150/Financien/Financien-nieuws/Financien-nieuwsbericht/Spammers-slaan-slag-met-nepleningen.htm
 
Top