Voor U gelezen: Internet bedrog

Bill4

Ninja
Van bladzij : http://www.yoursecurityresource.com/cobrand/nl/articles/Online_Auction/index.html
Fraude
De nieuwste ontwikkelingen in zwendel via online veilingen

door Kim Boatman

Sydney Johnston vond de trainingsapparatuur die voor 200 dollar op een online veiling werd aangeboden een koopje. Maar de verkoper in New Jersey heeft nooit iets afgeleverd.

Dit voorval lijkt misschien gewoon een verhaaltje dat aantoont dat voorzichtigheid is geboden bij het kopen bij online veilingen, ware het niet dat deze inwoner van Atlanta al vaker via eBay heeft gekocht en verkocht. Zij geeft ook cursussen in online veilingen. Ze dacht tevens dat zij deze transactie zorgvuldig had uitgevoerd.

"Ik gebruikte een creditcard, dus ik was veilig," zegt ze. "Ik ben echt heel voorzichtig."

Online veilingsites, zoals eBay, fungeren als de vlooienmarkten van vandaag en bieden een manier om uw kast of garage op te ruimen en spullen te verhandelen met andere mensen die hetzelfde doen, soms helemaal aan de andere kant van de wereld. Veilingen zijn een walhalla voor verzamelaars, of het nu gaat om Pokemonkaarten of een antieke aardappelstamper, consumentenelektronica, en zelfs grote dingen zoals auto's.

Maar de meesten van ons denken er niet bij na wanneer we spullen via online veilingen kopen en verkopen. Een het merendeel van de transacties verloopt probleemloos. De meeste klachten die bij het Internet Crime Complaint Center, een samenwerking van de FBI en het National White Collar Crime Center, binnenkomt betreft zwendel via online veilingen. Zwendel via online veilingen vormt ongeveer 45 procent van de klachten die het centrum krijgt.

Wilt u geen slachtoffer worden? Wees op uw hoede voor deze zwendel, nieuwe trucjes en oude oplichtingsmethoden op online veilingen.

1. De 'reizende' verkoper
Fraude via online veilingen is wereldwijd 'big business'. Verkopers kunnen doen alsof een veiling in uw land is gebaseerd en u vervolgens vertellen dat zij het land moeten verlaten wegens familieomstandigheden of een soortgelijk excuus. Vervolgens, aldus het Internet Crime Complaint Center, vragen zij u via Western Union of een bankoverschrijving het geld over te maken.

"Als u Western Union gebruikt, is uw betaling verdwenen zodra u het overmaakt," zegt Johnston. "Als u een creditcard gebruikt, kunt u het nog terughalen."

Aankopen via creditcard zijn beveiligd. De kans is klein dat u uw geld nog kunt terugkrijgen als u via een cheque, een bankcheque of een bankoverschrijving betaalt.

2. Valse borgbedrijven
Oplichters kunnen aanbieden een ander borgbedrijf te gebruiken om de betaling vast te houden tot de goederen worden afgeleverd. Dit is nog zo'n waarschuwing voor kopers en/of verkopers: de oplichters spelen onder één hoedje met het nepborgbedrijf en u krijgt noch uw goederen, noch uw geld ooit nog te zien. Gebruik een respectabel borgbedrijf, zoals Internet Escrow Services, en wees op uw hoede, aangezien de oplichters zullen proberen de website van het borgbedrijf na te maken.

3. De wisseltruc
Doen alsof slechte of nagemaakte goederen echt zijn, is een eeuwenoude vorm van fraude. Bij online veilingen gaat het precies zo. Daar is nu een enorme handel in nep designerhandtassen gaande, zegt Johnston. Een fraudeur kan vrij eenvoudig een foto plaatsen van een echte designertas of één zo'n tas kopen om in foto's te gebruiken. Vervolgens krijgt u een goedkope namaakversie, zegt Johnston.

"Wanneer het bij online veilingen te mooi lijkt of klinkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo," zegt Craig Buttersworth, een woordvoerder van het National White Collar Crime Center. "Maar als u uw huiswerk doet, wat zegt uw intuïtie dan?"

4. Valse bankcheques
De oplichters, die zich vaak niet in uw land bevinden, bieden aan met een bankcheque te betalen die voor een hoger bedrag is uitgeschreven dan het transactiebedrag. Vervolgens wordt u onder valse voorwendselen, bijvoorbeeld voor de betaling van bijkomende kosten, gevraagd het teveel via een bankoverschrijving aan hen over te maken, . Maar de cheque is feitelijk vals.

5. Phishing
Phishing, ofwel het ontfutselen van uw kostbare persoonlijke gegevens door mensen die zich voordoen als een legitiem bedrijf, bijvoorbeeld eBay, neemt nog steeds hand over hand toe, zegt Butterworth. Criminelen zullen proberen uw eBay-rekening te kapen door u te verleiden e-mails te beantwoorden waarin u om uw rekeninggegevens, zoals uw wachtwoord, wordt gevraagd. Wanneer zij eenmaal de hand op de benodigde informatie hebben gelegd, kunnen zij fraude plegen door uw rekening voor de verkoop van niet-bestaande goederen te gebruiken. Hiermee brengen zij schade aan uw reputatie als verkoper.

Nu u weet wat voor soorten fraude er bestaan, is de volgende stap het vermijden hiervan. Online veilingen kunnen wel een favoriet doelwit van oplichters zijn, toch zijn er enkele praktische manieren om veilig te blijven, zegt Johnston.

* Weet wie de verkoper is.
Bekijk de beoordelingen van een verkoper en controleer zijn of haar verkoopgeschiedenis. Zorg er bij elke transactie voor dat u uw verplichtingen als koper en/of verkoper kent.

* Klik niet op live links in een e-mail.
Meld u nooit bij eBay of PayPal aan door gebruik te maken van een live link die u in een e-mail hebt ontvangen. Wees voorzichtig met e-mails waarin wordt beweerd dat deze te maken hebben met een online veiling.

* Weet wat de producten zijn.

Zorg dat u weet wat het product is dat u gaat kopen, evenals de markt voor dat soort producten. Zorg dat u op de hoogte bent van het woordgebruik voor verzamelobjecten, en stel veel vragen.

* Begin klein.

Als u nog niet eerder met online veilingen hebt gewerkt, begin dan bescheiden en beperk u tot transacties die u de kop niet kosten, zegt Johnston.

* Zorg dat u op de hoogte bent en blijft.
Een aantal organisaties, zoals het Better Business Bureau en de Federal Trade Commission, bieden op hun websites praktische tips met betrekking tot online veilingfraude. Het Federal Citizen Information Center biedt informatie over allerlei soorten oplichting en consumentenfraude. U kunt zich opgeven voor updates via e-mail over fraude en oplichting. Het Internet Crime Complaint Center verschaft informatie over huidige trends in online fraude.

"Er zijn via internet echt hele leuke deals mogelijk,"’ zegt Johnston. "Maar mensen willen zo graag geloven dat zij enorme winst gaan maken dat zij dingen naar zich toe gaan praten wanneer zij eigenlijk beter zouden moeten weten."
 
Top