Wat is internetfraude?

Phantom

Ninja
Internetfraude komt op verschillende manieren voor. Twee bekende vormen zijn voorschotfraude en identiteitsfraude.

Voorschotfraude
De voorschotfraude wordt veel in verband gebracht met Nigeriaanse oplichters. Het staat daarom ook bekend als de ‘Nigerian scam’ of ‘419-fraude’ (naar artikel 4.1.9 van het Nigeriaanse wetboek van Strafrecht).

Bij voorschotfraude wordt mensen in e-mailcorrespondentie gevraagd voor dingen vooruit te betalen. Doorgaans wordt mensen een groot geldbedrag in het vooruitzicht gesteld (bijvoorbeeld van een erfenis, loterij of een investering). Om dat te krijgen moet het slachtoffer wel eerst een geldbedrag betalen.

De nieuwste trend is dat Nigeriaanse internetoplichters gedupeerden (die eerder al grote geldbedragen zijn ontfutseld) opnieuw benaderen maar ditmaal door zich voor te doen als politieambtenaar die het slachtoffer wil helpen hen verloren geld terug te krijgen. De schade per slachtoffer varieert van een paar duizend tot miljoenen euro’s.

Hoe werkt voorschotfraude?
Oplichters benaderen hun slachtoffers via e-mail. Kenmerkend voor de meeste scams is dat de afzender (de oplichter) zich enigszins op het illegale vlak begeeft. De oplichter vraagt het potentiële slachtoffer om te helpen. Als tegenprestatie belooft de oplichter een onwaarschijnlijk hoge vergoeding, zoals een deel van de winst.

Op het moment dat het slachtoffer reageert, zijn er drie opties. Het slachtoffer kan door de oplichters worden gevraagd:

* alvast een financieel voorschot te verlenen. Door zogenaamde ‘complicaties’ in het proces zijn daarna echter telkens opnieuw betalingen van het slachtoffer nodig.
* allerlei persoonlijke informatie te verstrekken (zoals naam, adres, werkgever, bankgegevens en dergelijke) waarmee de oplichters bankrekeningen plunderen
* naar het land van de oplichters te reizen, zogenaamd voor overleg en ondersteuning. In sommige gevallen had dit ontvoering en moord tot gevolg.

Identiteitsfraude
Soms wordt iemands identiteit gestolen. Criminelen gebruiken gegevens als burgerservicenummers, adressen en geboortedata voor criminele doeleinden. Criminelen gaan op naam van de gestolen identiteit financiële verplichtingen aan. Ze sluiten bijvoorbeeld een telefoonabonnement of hypotheek af.

Soms worden creditcardnummers gestolen, waarmee grote uitgaven worden gedaan. Dit wordt ook wel creditcardfraude genoemd.

Hoe werkt identiteitsfraude?
Identiteitsfraude gebeurt vaak via phishing (‘vissen’). Bepaalde persoonlijke informatie wordt aan mensen ontfutseld, zodat deze informatie direct kan worden misbruikt.

Phishers maken vaak gebruik van verschillende digitale technieken. Een bekende methode van phishers is het namaken van een bekende, vertrouwde website. De phisher maakt een website die veel lijkt op die van een bekende organisatie. Bijvoorbeeld een bank of online winkel. De phisher verleidt mensen om op deze website privé-gegevens in te voeren.

Phishing bestaat al een aantal jaren, maar het aantal gevallen van phishing neemt continu toe. Ook worden phishers steeds professioneler. Dit heeft tot gevolg dat de phish-pogingen voor de leek steeds moeilijker van echt zijn te onderscheiden.

http://www.justitie.nl/onderwerpen/criminaliteit/cybercrime/wat-is-cybercrime/Internetfraude/
 
Top